Main menu

header

Aluniţele sunt nişte mici excrescenţe pigmentate de la nivelul pielii. Acestea pot să existe deja la naştere, din cauza unor multitudini de factori genetici, proprii fiecărui individ în parte, sau pot apărea pe parcursul vieţii, din cauza gradului de expunere la soare, al stilului de viaţă sau al unor afecţiuni interne.

 Mergeţi la dermatolog
      Foarte important este însă şi modul de îngrijire a pielii încă din primele zile de viaţă. Trebuie să folosiţi produse cosmetice specifice fiecărei vârste, dar fără a exagera. Faptul că un copil se naşte cu mai multe aluniţe pe corp nu trebuie să vă îngrijoreze. Schimbarea sau modificarea aspectului lor cu sau fără intervenţie directă necesită o vizită urgentă la medicul dermatolog.

    Aşa că, dacă observaţi modificarea dimensiunii aluniţei copilului sau micuţul spune că a rupt aluniţa sau că simte mâncărimi în acel loc, trebuie să mergeţi cât mai repede cu copilul la medic. Unele dintre aceste situaţii pot semnala apariţia unei forme a cancerului de piele, în vreme ce în restul situaţiilor poate fi doar o leziune izolată, ce se vindecă în câteva zile. Traumatizarea sau ruperea unei aluniţe nu înseamnă că induce imediat apariţia cancerului de piele.

Prevenirea, cel mai bun atac
     Un factor favorizant al apariţiei diverselor forme de cancer de piele îl constituie expunerea prelungită la soare fără protecţie. Acest lucru înseamnă că, pe lângă celelalte efecte negative ale soarelui asupra organismului, se mai adaugă şi cel al declanşării cancerului de piele.
     Dacă micuţul are aluniţe în zonele cel mai expuse soarelui, atunci optaţi pentru tricou sau pantaloni scurţi la plajă, iar dacă este vorba despre faţă, atunci puneţi-i pălăriuţe cu boruri largi sau şepci cu cozoroc lat, care să le umbrească faţa. Dacă micuţul are aluniţe într-o zonă a corpului ce vine în contact frecvent cu o îmbrăcăminte prea strânsă, cum ar fi elasticul pantalonului sau marginea pantofului, atunci se recomandă îndepărtarea chirurgicală a aluniţei.
Veronica Zărescu