Main menu

header

     Constipaţia apare de obicei când dieta copilului nu conţine destule lichide şi fibre vegetale sau din pricina unui factor din mediul înconjurător. Un copil este considerat constipat dacă are mai puţin de trei scaune pe săptămână. În mod normal, această afecţiune nu este un motiv de îngrijorare, pentru că se poate preveni, şi cele mai multe cazuri pot fi remediate printr-o dietă sănătoasă şi prin exerciţii fizice.

Atenţie la mâncarea de tip fast-food!
    De cele mai multe ori, constipaţia apare la copiii şcolari şi se datorează unei diete ce nu conţine destulă apă şi fibre vegetale. Copiii care au o dietă tip fast-food, bogată în grăsimi, cum ar fi: hamburger, cartofi prăjiţi, milkshake şi zahăr rafinat, adică bomboane, prăjituri sau băuturi răcoritoare, sunt predispuşi constipaţiei.

    Câteodată, medicamentele, cum ar fi antidepresivele sau cele care tratează deficienţe de fier, pot provoca şi ele constipaţia. La bebeluşi, această dereglare a scaunului poate să apară în urma tranziţiei de la laptele de mamă la cel praf sau în urma trecerii la hrană solidă. 


Stresul, unul dintre motive
    Stresul poate conduce şi el la constipaţie. Copiii pot avea dereglări ale scaunului dacă sunt îngrijoraţi, neliniştiţi de ceva, cum ar fi începutul şcolii sau au probleme familiale. Tulburările emoţionale pot afecta modul de funcţionare a sistemului digestiv şi pot provoca astfel constipaţia sau opusul acesteia, respectiv diareea. Potrivit specialiştilor, unii copii sunt constipaţi datorită sindromului intestinului iritabil, care poate să apară în urma stresului sau în urma consumului anumitor mâncăruri grase sau condimentate.

    Un copil cu IBS va avea constipaţie ori diaree, precum şi dureri crunte de stomac sau balonare. În cazuri mai rare, constipaţia poate fi un semn de boală. Mergeţi cu micuţul la medic dacă are dereglări ale scaunului mai mult de două, trei săptămâni consecutive. În numărul următor al revistei noastre vă vom prezenta simptomele constipaţiei şi câteva măsuri de tratament şi de prevenire a acestei afecţiuni. (va urma)

Veronica Zărescu