Main menu

header

La naştere, copilul cântăreşte între 3.100 şi 3.800 de grame dacă e băieţel şi între 2.800 şi 3.760 de grame dacă e fetiţă. În primele 3, 4 luni de viaţă, băiatul adaugă la greutate între 900 şi 1.000 de grame lunar.
    Şi la fetiţe, în primele patru luni, creşterea în greutate este, în medie, undeva în jurul valorii de 900 de grame lunar, poate chiar mai mult, în funcţie de metabolismul fiecărui copil în parte. În prima lună, bebeluşul va creşte de la 2 până la 4 centimetri. În lunile 2 şi 3, micuţii cresc, în medie, cu câte 3 cm, respectiv cu 3,8 cm băieţii şi cu 2,8 cm fetele. În luna a patra de viaţă creşterea este mai mică, la băieţei fiind în jur de 2,6 cm, iar la fetiţe, între 2,3 şi 2,5 cm. 

Cântăriţi copilul săptămânal
     Copilul trebuie cântărit la intervale de timp regulate, de preferat săptămânal, înainte de masă, dezbrăcat, la aceeaşi oră. Creşterea medie în greutate în lunile următoare, până la 1 an, este de 1,3 kg pe lună şi la fetiţe, şi la băieţei. La lungime, copilul va creşte, în medie, 1,5-2 cm până la împlinirea vârstei de 1 an. Nu trebuie să vă alarmaţi nici dacă micuţul nu atinge aceste valori, nici dacă le depăşeşte. Fiecare bebeluş are propriul său ritm de creştere, în funcţie de predispoziţia genetică şi de factorii externi ce îi pot influenţa direct procesul de dezvoltare.

Faceţi plimbări în aer liber
     Cum să avem un bebeluş dezvoltat armonios? În primul rând trebuie să acordaţi atenţie masajului bebeluşului încă din primele zile de viaţă. De preferinţă, masarea micuţului se face după baia de seară şi creează o stare de bine pentru un somn profund şi liniştit. Nu neglijaţi nici plimbarea în aer liber, preferabil în locuri pline de verdeaţă. Folosiţi orele dimineţii şi cele ale serii pentru a expune copilul razelor ultraviolete ale soarelui, atât de necesare pentru fixarea vitaminei D 3 în organism.
     La fel de mult pentru o dezvoltare armonioasă contează alimentaţia sugarului. Dacă până la 6 luni laptele mamei asigură necesarul de hrană pentru micuţ, după această vârstă diversificarea alimentaţiei va suplini necesarul de alimente pentru bebeluş. Ţineţi cont de indicaţiile medicului pediatru şi de preferinţele culinare ale copilului şi organizaţi un regim variat, săţios şi bogat în vitamine.
Veronica Zărescu