Main menu

header

de Veronica Zărescu

În timpul verii, numărul insectelor creşte considerabil, dar şi neplăcerile provocate de ele. Printre cele mai frecvente „bâzâitoare” ale sezonului cald se numără: albinele, viespile, tăunii şi ţânţarii.

Meningita şi malaria, cele mai grave afecţiuni
Copiii sunt cele mai uşoare şi mai atrăgătoare ţinte pentru insecte, deoarece pielea lor este mai fină, mai fragedă şi mai  accesibilă decât a adulţilor. Micuţii nu ştiu să se apere şi nici nu conştientizează pericolul înţepăturilor insectelor. Majoritatea pişcăturilor produc doar o iritaţie minoră. Există însă cazuri în care acestea pot determina reacţii alergice locale şi, uneori, chiar generale. În ultimii ani, ţânţarii au fost cei care au adus în România boli grave, ce pot duce chiar la moartea persoanei contaminate, cum ar fi meningita sau malaria.

Cum vă apăraţi copilul
1. Folosiţi în casă un insecticid bun. Sunt recomandate substanţele fără miros sau slab parfumate, care să conţină cât mai puţine chimicale (difuzoare cu ultra-sunete, lumânări cu lămâiţă, difuzoare electrice cu tablete). Oricare ar fi insecticidul ales, aveţi grijă cu micuţii care merg deja şi ating totul!

2. Folosiţi o plasă contra ţânţarilor pentru patul copilului sau măcar pentru fereastra camerei în care doarme;

3. Evitaţi produsele pentru îndepărtarea insectelor ce se aplică pe piele. Nu sunt eficiente şi, deseori, sunt contraindicate la copiii mici;

4. După împlinirea vârstei de 1 an şi jumătate, îi puteţi explica copilului pericolul pe care îl reprezintă insectele, fără a crea însă o teamă nejustificată (cu excepţia ţânţarilor şi a tăunilor, insectele înţeapă doar atunci când se simt ameninţate);

5. Evitaţi locurile „riscante”, cum sunt mlaştinile, grădinile de zarzavat, iazurile sau apele stătătoare;

6. Dacă observaţi un număr mare de viespi în locul în care vă aflaţi, înseamnă că s-ar putea să existe un cuib prin preajmă. Îndepărtaţi-vă rapid de zona respectivă. Nu încercaţi să distrugeţi singuri cuibul, pentru că nu veţi face decât să stârniţi viespile.