Main menu

header

de Veronica Zărescu

Glutenul este un ingredient des întâlnit în alimentele pe care le consumăm zi de zi. Cei mai mulţi oameni care mănâncă produse cu gluten nu au probleme cu digestia acestuia, însă pentru unii dintre noi, acesta poate provoca o reacţie adversă a organismului. Nu se pot explica medical cauzele apariţiei intoleranţei la gluten, dar se pare că este o boală ereditară.

Mai răspândită decât diabetul de tip 1!
Numită boala celiacă, reacţia negativă a organismului la consumul de alimente cu gluten este cel mai frecvent întâlnită în ţările Europei de Nord şi în Statele Unite. La nivelul României nu există o centralizare a numărului de persoane care suferă de această boală, dar se presupune că este mult mai răspândită decât diabetul de tip 1!
Printre simptomele comune ale bolii sunt diareea, scăderea apetitului, durerile de stomac şi balonarea. Ca prime efecte la cei mici se observă  încetinirea ritmului de creştere şi pierderea în greutate. Mulţi copii sunt diagnosticaţi cu această problemă începând cu vârsta de 6 luni, o dată cu diversificarea alimentaţiei şi, implicit, cu introducerea glutenului în hrana zilnică. Uneori, boala celiacă apare pe parcursul vieţii, iar simptomele se pot agrava în ritm alert, afectând sănătatea persoanei respective.

Apelaţi la nutriţionist
Boala celiacă este tratată evitând glutenul din alimente. Acest lucru poate fi dificil, deoarece acest ingredient se găseşte în multe produse. Apelaţi la ajutorul unui medic nutriţionist, pentru a vă ajuta să alegeţi o dietă corespunzătoare. Cele mai frecvente produse ce conţin gluten sunt: pâinea, pizza, pastele făinoase, orezul, pesmetul, chiftelele sau cârnăciorii. Boala este cronică, aşa că, odată diagnosticată, chiar dacă dispar pe moment simptomele, acestea pot reapărea oricând la consumul de gluten.