Main menu

header

de Veronica Zărescu

Denumită popular „gât strâmb”, afecţiunea este specifică nou-născuţilor. Torticolisul congenital se manifestă prin dificultatea bebeluşului de a răsuci capul. Ea se datorează fie unei malformaţii apărute în timpul vieţii uterine, cum ar fi faptul că muşchiul sternocleidomastoidian responsabil de extensia gâtului este mai scurt, fie unui mic hematom apărut la muşchii gâtului. Ambele cazuri sunt reversibile şi nu lasă urmări pentru micuţ.

Nu există riscuri pentru sugar
Încă de la naştere, dacă bebeluşul dumneavoastră îşi ţine capul într-o parte şi dacă nu reuşeşte să-l întoarcă, trebuie consultat de medicul pediatru. El va stabili originea torticolisului (intrauterin sau hematom). În primul caz, tratamentul cel mai rapid şi eficient este masajul terapeutic. Specialistul îl învaţă pe copil să privească în cealaltă parte şi le arată părinţilor ce exerciţii trebuie făcute în mod regulat. De obicei, trei-patru şedinţe de terapie sunt suficiente. Dacă este vorba despre un hematom este necesară o mică intervenţie chirurgicală pe muşchi. Netratat, torticolisul poate modifica aspectul fizic al micuţului. Craniul unui nou-născut este foarte fragil. Dacă bebeluşul are tendinţa de a-şi ţine capul mereu pe aceeaşi parte, aceasta ar putea să-i aplatizeze capul pe partea respectivă. Este ceea ce medicii numesc o plagiocefalie de poziţie. În afară de partea estetică nu există riscuri pentru copil.

Accesorii care ajută tratamentul
Pentru a trata mai bine torticolisul congenital şi pentru a evita plagiocefalia de poziţie aveţi grijă ca bebeluşul să nu doarmă numai pe partea plată a capului. Există o serie de accesorii speciale pentru asigurarea unei poziţii corecte a bebeluşului în timpul somnului. Unul dintre acestea este salteluţa suport, care împiedică bebeluşul să se rostogolească şi îl fixează în poziţia în care îl aşezaţi la culcare. La fel există şi pernuţa antisufocare. Este moale şi confortabilă şi permite aşezarea micuţului pe burtă în timpul somnului. Structura sa cu găurele permite trecerea aerului şi garantează maximă siguranţă pentru copil în timpul somnului.