Main menu

header

    Toate testele de sarcină funcţionează pe principiul detectării unei substanţe hormonale specifice din sânge sau din urină. Substanţa se numeşte gonadotropină corionică umană şi este prezentă doar atunci când femeia este gravidă, motiv pentru care este supranumită şi hormonul sarcinii. Pentru a afla dacă este însărcinată, femeia poate apela la aceste teste de urină sau de sânge. Pentru a înţelege felul în care se aplică aceste teste, dar şi fidelitatea lor, vă vom detalia pe rând modul de utilizare şi citirea rezultatelor.

Testul de urină

    Pentru a afla dacă sunt însărcinate, multe femei apelează la testele de urină. Acestea au avantajul că sunt ieftine, uşor de folosit şi pot fi făcute acasă, fără asistenţă medicală specializată. Fidelitatea unui test de urină corect efectuat este de 97%-99%. Potrivit prospectului, testul de urină poate confirma prezenţa unei sarcini chiar de la 7-10 zile de la fecundarea ovulului. Pentru a fi sigură de rezultate, este nevoie de o citire atentă a instrucţiunilor, precum şi de respectarea lor. Verificaţi totodată şi termenul de garanţie al testului cumpărat. Este recomandat să faceţi testul dimineaţa, pentru că se consideră că pe timpul nopţii hormonul sarcinii este eliminat prin urină în cantităţi mai mari decât de obicei.

Rezultatul poate fi viciat de medicamente

    Acum au apărut însă unele metode care vă permit să aflaţi dacă sunteţi însărcinată în orice moment al zilei. Pentru o confirmare suplimentară puteţi repeta testul la un interval de câteva zile. Rezultatul va fi afectat dacă faceţi vreun tratament hormonal împotriva infertilităţii, deoarece aceste medicamente conţin, de regulă, hormonul sarcinii. La fel şi dacă urmaţi vreun tratament cu antibiotic sau dacă vă trataţi cu Aspirină sau Paracetamol pentru răceală. Dacă rezultatul este pozitiv, trebuie să vă programaţi la medicul ginecolog pentru o confirmare suplimentară sau, dacă sarcina este timpurie, specialistul va recomanda efectuarea unor teste de sânge.

Veronica Zărescu