Main menu

header

de Veronica Zărescu

Atât dentiţia primară, cât şi cea definitivă sunt influenţate de starea de sănătate a organismului şi de condiţiile de igienă locale ale cavităţii bucale.

Atenţie la pastele de dinţi!
Tartrul se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene ce se acumulează pe suprafaţa dinţilor şi ce poate fi prevenit prin măsuri de igienă orală.
Caria dentară este o boală a dinţilor determinată de infecţia cu Streptococcus mutans şi cu alte bacterii şi poate afecta chiar şi dentiţia primară. La aceasta contribuie şi excesul de fluoruri din apa potabilă şi pastele de dinţi necorespunzătoare calitativ.
La copiii mici pot apărea aşa-numitele „carii de biberon”, favorizate de suptul tetinei, în special cu lichide dulci pe timpul nopţii. Unele boli, cum ar fi rahitismul, hipoparatiroidia, gastroenterita etc. pot conduce şi ele la unele afecţiuni dentare. Pentru diagnostic şi tratament trebuie să vă adresaţi unui medic stomatolog cu experienţă în tratarea copiilor.

Dentiţia permanentă, influenţată de cea de lapte
Cel mai bine este să începeţi să spălaţi copilul pe dinţişori încă de la apariţia acestora cu periuţă adaptată vârstei bebeluşului. Important este să nu neglijaţi apariţia tartrului sau a cariilor chiar dacă acestea se instalează pe dinţii de lapte. Dentiţia permanentă va fi influenţată de eventualele afecţiuni din cavitatea bucală, având în vedere că înlocuirea dinţilor se face treptat, iar cei bolnavi vor „convieţui” o perioadă cu cei nou-apăruţi.