Main menu

header

547 19 1de Gabriela Niculescu

Apelative precum „prinț” sau „prințesă”, adresate copiilor încă de mici, le vor construi acestora o percepție falsă despre realitatea înconjurătoare, iar în adolescență sau la maturitate vor dezvolta deviații comportamentale destul de serioase și nu se vor putea adapta societății actuale, este de părere psihologul Iuliana Fűlaș (foto). Mai mult decât atât, spune specialistul, copiii care dezvoltă sindromul „prinți și prințese” vor crede că lumea este un castel frumos, în care toți sunt slugi umile puse în slujba lor și vor opune rezistență când vor primi o sarcină din partea părinților sau, mai târziu, la locul de muncă, din partea șefului.

„Apar manifestări ce le pot afecta viața de adult”

Victimele acestui sindrom devin extrem de egoiste, nu vor împărți jucăriile cu alți copii, nu vor spune vreodată „te rog”, „mulțumesc” și „iartă-mă” și nu vor învăța să iubească sincer. „Sindromul prințesei - la fete, și al prințului - la băieți, constituie un set de deviații comportamentale, care de multe ori trec neobservate de părinți sau, mai rău, aceste atitudini sunt alimentate de aceștia, prin repetări obsesive ale acestor apelative sau cu permisivitate dusă la extrem. Din dorința de a-i proteja și de a-i ajuta pe cei mici, atât părinții, cât și societatea contribuie la apariția unor manifestări care le pot afecta viața de adult”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.

„E observabil începând cu vârsta de 2 ani”

De cele mai multe ori, consideră specialistul în psihologia copilului, aceste clișee sunt preluate din cărțile de povești, din desenele animate cu prinți și cu prințese, în care se subliniază idealuri ireale. De asemenea, jucăriile - cum ar fi păpușile Barbie și Ken - sunt construite după același principiu, dar și mulți factori de mediu, cum ar fi internetul, televizorul, smartphone-ul, contribuie la dezvoltarea sindromului. „Acest sindrom este observabil începând cu vârsta de 2 ani, când fetele sau băieții încep să se costumeze în eroii de poveste și primesc mesaje subliminale din diverse medii că aspectul fizic e tot ceea ce contează. În perioada adolescenței, acest sindrom devine din ce în ce mai evident, deoarece mulți tineri își centrează viața în jurul sinelui, devin narcisiști, iar fenomenul selfie a contribuit la augmentarea narcisismului lor. Acest sindrom este însoțit de ridicarea pretențiilor sau cerințelor absurde, materialism susținut, emoții extreme, autoindulgență sau lipsa logicii, lipsa concentrării asupra problemelor sociale, lipsa empatiei, lipsa dorinței de a prelua vreo responsabilitate, dorința de a reprezenta o autoritate și un simț puternic de superioritate”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.

„Efectele conștientizării: depresii, anxietăți, dezechilibre psihice”

În momentul în care copiii sau tinerii conștientizează că lumea în care trăiesc nu este deloc asemănătoare cu cea din povești, simt adevărate drame interioare. „În perioada adolescenței, foștii copii tratați ca «prinți» și «prințese» constată că societatea nu-i tratează ca pe niște prinți și prințese, ba le cere chiar foarte multe, le impune reguli, iar atunci apar primele probleme: comportamente delincvente, depresii, anxietăți, dezechilibre psihice etc.”, spune specialistul. Părinții contribuie în mod involuntar, printr-o afecțiune exagerată și o dorință de a-și proteja copiii de pericolele de orice natură, iar atunci când tinerii ajung la momentul conștientizării sindromului vor avea tendința de a da vina pe aceștia pentru că au fost mințiţi cu privire la mecanismele de funcționare a societății reale, continuă psihologul Fűlaș.

„În perioada adolescenței, foștii copii tratați ca «prinți» și «prințese» constată că societatea nu-i tratează ca pe niște prinți și prințese, ba le cere chiar foarte multe, le impune reguli“

„Fericirea nu constă în a primi, ci în a oferi“

Cum să ne ferim copilul de sindromul „prinți și prințese”? Psihologul Iuliana Fűlaș spune că există metode prin care putem preveni dezvoltarea acestui sindrom al copiilor și îi putem feri să trăiască dezamăgiri pe parcurs. „Apelativele «prinț» sau «prințesă» ar trebui să fie eliminate din vocabularul fiecărui părinte. Nu trebuie spuse nici măcar în glumă. Încă de mici trebuie să-i învățăm că fericirea nu constă în a primi, ci în a oferi. Fericirea lor este datoria lor, nu a părinților sau a celor din jur, este o condiție a împlinirii personale”.