Main menu

header

Triplul test

  Procentual, dintre gravidele cu teste AFP anormale, doar una din 30 va naşte un copil cu malformaţii
Screening-ul AFP este o analiză ce măsoară nivelul de alfa feto proteină din sângele gravidei. Nu este o analiză de diagnostic şi adesea face parte din triplul test. În cazul acestei proceduri se ţine cont de diferiţi factori, cu ajutorul cărora se estimează ce şanse are o persoană să sufere de o anumită boală.

Se face între săptămânile 14 şi 22 de graviditate

  Un astfel de test nu pune un diagnostic, ci arată care sunt analizele ce trebuie făcute. Screening-ul AFP nu indică dacă fătul are sau nu o problemă, ci care sunt şansele ca el să aibă o problemă. Analiza de screening AFP se face folosind sângele mamei, ce este studiat în laborator. Alfa feto proteina se găseşte în sângele fătului, al mamei şi în lichidul amniotic. Este o proteină produsă în prima parte a sarcinii de sacul embrionar, iar mai târziu de ficatul şi de tractul gastrointestinal al fătului. Nu se cunoaşte care este funcţia acestei proteine, dar se ştie că nivelul ei creşte şi scade mult în anumite perioade ale sarcinii. De aceea este foarte important să se precizeze cu exactitate vârsta sarcinii. Screening-ul AFP se face între săptămânile 14 şi 22, dar se pare că este mai exact între săptămânile 16 şi 18.

Se pot detecta anomalii cromozomiale

  Testul se poate face tuturor gravidelor, dar este recomandat în special femeilor care au avut cazuri de malformaţii congenitale în familie, au peste 35 de ani, au luat medicamente periculoase în timpul sarcinii sau care suferă de diabet. Un nivel mare al AFP poate să sugereze că fătul are un defect de tub neural (spina bifida, anencefalie), un defect al esofagului sau că abdomenul lui nu s-a închis. Un nivel prea mic de AFP, împreună cu niveluri anormale de hCG şi estradiol, poate să arate că fătul are sindromul Down, sindromul Edwards sau un alt tip de anomalie cromozomială. Totuşi, nivelurile anormale de AFP pot fi cauzate şi de alţi factori. De exemplu, sarcina este multiplă, este mai avansată sau mai puţin avansată decât se credea.
Veronica Zărescu