Main menu

header

  Este foarte important ca micuţul dumneavoastră să aibă nările curate, pentru a respira uşor atunci când doarme, când mănâncă sau când se joacă. Pentru această operaţiune de curăţare aveţi nevoie de timp, răbdare şi puţină îndemânare.

Serul fiziologic, cel mai indicat

  Întindeţi copilul pe masa de înfăşat. Ţineţi-i capul pe partea dreaptă pentru a-i curăţa nara stângă. Introduceţi vârful sprayului sau a unidozei de ser fiziologic în nară. Înainte să începeţi cu a doua nară, ştergeţi bine vârful sprayului cu o batistă de hârtie sau cu o compresă sterilă. Ţineţi capul bebeluşului pe partea stângă şi repetaţi operaţiunea cu nara dreaptă. Înainte de vârsta de 2 ani, un copil nu ştie să-şi sufle nasul singur, aşa că se recomandă să-i curăţaţi nasul o dată la două zile. Pentru ştergerea surplusului de ser se foloseşte o batistă curată. Dacă bebeluşul strănută să nu vă îngrijoraţi, este maniera lui de a-şi sufla nasul, nu înseamnă neapărat că este răcit.

Aspiratorul nazal, extrem de util la sugari

  Dar cum curăţaţi nasul atunci când bebeluşul este răcit? Pregătiţi pompiţa sau aspiratorul nazal. Aceste mici instrumente, vândute în farmacie, permit aspirarea mucozităţilor şi eliberează nările. Introduceţi uşor vârful în nară şi aspiraţi prin presarea tubului flexibil. Astupaţi nara opusă pentru a degaja bine nasul. Faceţi această operaţiune de mai multe ori dacă este necesar. Ar fi bine să îi puneţi ser fiziologic pe ambele nări înainte de a începe aspirarea. Încheiaţi operaţiunea cu un dezinfectant. Ţineţi capul bebeluşului pe o parte. Turnaţi un dezinfectant nazal (spray sau unidoză, recomandate de farmacist sau de medic) pe o nară şi apoi pe cealaltă. Ştergeţi apoi cu o batistă de hârtie. O şedinţă sau două zilnice sunt necesare când copilul dumneavoastră este foarte răcit. Faceţi această îngrijire înainte să-i daţi să bea lichide cu biberonul, pentru a putea înghiţi mai bine.
Veronica Zărescu