Main menu

header

  Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au reuşit să cloneze şoareci sănătoşi din corpurile unor şoareci morţi şi îngheţaţi timp de mai mulţi ani, deschizând astfel calea spre „reînvierea” unor animale demult dispărute, cum ar fi mamuţii.

  Clonele de şoareci au fost obţinute din materialul genetic recoltat de la şoareci morţi ţinuţi la temperatura de -20 de grade Celsius, timp de până la 16 ani, de un grup de cercetători din Kobe, Japonia. După ce au dezgheţat şoarecii, cercetătorii niponi au recoltat informaţia genetică conţinută de nucleul celulelor din ţesutul cerebral. Acest material a fost apoi injectat în ovule, din care a fost extras în prealabil tot materialul ADN, pentru a se obţine embrioni clonaţi. În a doua etapă a acestui experiment au fost clonate celule stem din aceşti embrioni şi s-au obţinut patru şoareci perfect sănătoşi.

  „Copiere” cu material genetic din ţesuturi îngheţate
  Alte nouă clone au fost create ulterior prin combinarea celulelor din diferiţi embrioni. Până la acest experiment, cercetătorii foloseau aşa-numita formulă de clonare „oaia Dolly” - după numele primului animal clonat din lume. Clonarea pornind de la material genetic din ţesuturi îngheţate era considerată aproape imposibil de realizat, din cauza formării de cristale de gheaţă îninteriorul celulelor, cristale care ar fi putut distruge informaţia ADN.

  „Am demonstrat că putem obţine şoareci clonaţi sănătoşi prin transfer nuclear, folosind nuclee celulare prelevate de la şoareci îngheţaţi, fără ajutorul substanţelor crioprotectoare, timp de până la 16 ani”, au declarat cercetătorii niponi coordonaţi de doctorul Teruhiko Wakayama, de la Centrul pentru Biologie Evolutivă din Kobe. Alte surse de unde pot fi prelevate nuclee celulare îngheţate, aşa cum sunt celulele albe din sânge, pot fi la fel de eficiente în procesul de clonare ca şi folosirea de nuclee din ţesutul cerebral.

  Se încearcă reînvierea mamuţilor
  Rezultatele experimentului deschid posibilitatea aducerii la viaţă a unor animale demult dispărute, din fosile conservate în permafrost, aşa cum ar fi cazul mamuţilor lânoşi. „Ar fi destul de dificil, dar rezultatele experimentului nostru ne demonstrează că în acest domeniu am reuşit să trecem de la science fiction la o realitate ştiinţifică”, a susţinut profesorul Wakayama.
Daniela Purgaru