Main menu

header

  La fel ca oamenii, şi animalele pot suferi de diferite tumori, localizate la nivelul diverselor organe. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus de câte tipuri sunt acestea şi cum se pot trata. Tumorile pot afecta atât sângele, cât şi sistemul osos, pe lângă organele interne sau ţesuturile superficiale. Acestea pot fi împărţite în tumori benigne şi maligne, cele din urmă fiind mai grave decât primele, din cauza rapidităţii de creştere, capacităţii de a afecta organele învecinate şi de a produce metastaze şi chiar recidive.

  Tumorile apar la vârste medii
  Majoritatea tumorilor apar la vârste medii spre mari sau numai la anumite categorii. „Există şi tumori specifice fiecărui sex în parte, cum ar fi tumorile mamare, tumorile ovariene la femelă sau tumorile prostatice la mascul. La pisică, de exemplu, există maladii precum leucoza virală felină, produsă de un virus ce se manifestă ca o leucemie”, ne-a spus medicul veterinar.

  Examene medicale obligatorii
  Pentru a putea depista din timp apariţia unor eventuale tumori la animalul dumneavoastră de companie este indicat să mergeţi cu el la examene clinice periodice, urmate de diverse analize sangvine (mai ales pentru depistarea tumorilor lichide, precum leucemia), de radiografii (ce pot pune în evidenţă modificări la nivel osos, mai ales), de ecografii (ce ajută la depistarea afecţiunilor tumorale abdominale - splenice, hepatice, prostatice, ovariene, renale etc.) şi de rezonanţă magnetică nucleară pentru tumori de dimensiuni foarte mici situate în zone inaccesibile altor metode de investigaţie.

  Recoltarea probelor şi examinarea lor
  Dar ce se întâmplă după ce o tumoare este descoperită? „Odată depistată o formaţiune suspectă, se poate proceda la recoltarea unui fragment microscopic, ce poate fi examinat citologic şi histopatologic, în urma acestui tip de examinare stabilindu-se cu exactitate şi tipul de tumoare, în acest fel putându-se emite câteva predicţii asupra modului de evoluţie a afecţiunii”, a completat specialistul.

  Tratamentul include operaţia şi chimioterapia
  Animalul afectat este apoi supus unui tratament ce poate include atât tehnici chirurgicale, cât şi medicaţie chimioterapică. Pentru a ajuta însă la succesul acestuia este indicat să mergeţi cu animalul la consult la primele semne de boală. Practic, cu cât o astfel de afecţiune este mai repede depistată, cu atât şansele de supravieţuire cresc. „În ultima vreme, experţii oncologi vorbesc chiar despre o epidemiologie a cancerului, adică studiul modului în care o afecţiune canceroasă apare, se dezvoltă şi eventual se transmite la alte organisme, din acest studiu putându-se obţine date relevante privind prevenţia şi tratamentul unei astfel de afecţiuni”, ne-a mai spus medicul veterinar. Aşadar, nu ignoraţi controalele periodice!
  Dacă aveţi întrebări legate de diferite tumori sau despre orice altceva vă îngrijorează la animalul de companie favorit, vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru