Main menu

header

  Nurca este un animal sălbatic ce aparţine familiei Mustelidae. Deşi, în general, este crescută în captivitate, pentru blana sa din care se fac obiecte vestimentare, din ce în ce mai multe persoane sunt fascinate de personalitatea şi de drăgălăşenia acestui animăluţ şi îl consideră un foarte bun animal de casă. În libertate există două subspecii de nurcă: cea americană (Mustela vison) sau vizonul şi cea europeană (Mustela lutreola). În captivitate se creşte, în special, nurca americană.

  Foarte bună înotătoare
  Micuţa nurcă are capul de dimensiuni reduse, cu urechi mici, rotunjite şi botul lat. Corpul este lunguieţ, cu picioare scurte, iar degetele de la membrele posterioare sunt unite printr-o membrană interdigitală. Datorită acesteia, nurca este un foarte bun înotător, ajutată fiind şi de o coadă lungă, ce îi foloseşte în scop de cârmă.
27 de varietăţi de culoare
  Blana este deasă, lucioasă, uşor aspră şi poate avea 27 de varietăţi de culoare (negru, maro, gri, albastru, violet, alb). Pe gât poate fi prezentă o pată mică, galbenă sau albicioasă. Lungimea corpului variază între 28 şi 45 cm, iar cea a cozii este de 11-18 cm. Masa corporală este de minimum un kilogram şi de maximum cinci kilograme pentru un mascul, iar pentru femelă, ea variază între 500 g şi 1 kg.

  Îi place să vâneze
  Este un mamifer carnivor semiacvatic, ce înoată şi se scufundă cu mare măiestrie. Se hrăneşte cu peşte, insecte, mormoloci şi şoareci. În libertate îşi sapă galerii pe malul apelor şi îi place să vâneze. Dacă o creşteţi în casă este bine să îi scoateţi glandele perianale prin operaţie.
Dacă vreţi să aveţi mai multe exemplare trebuie să ştiţi că aceste animale crescute în captivitate, în crescătorii, necesită anumite condiţii de viaţă. Este necesară betonarea crescătoriilor, dotarea cu sistem de canalizare, iar cuştile din plasă de sârmă trebuie să fie acoperite cu o copertină.

  Poate fi crescută şi în casă
  Dacă însă vreţi o nurcă în casă trebuie să vă documentaţi foarte bine în prealabil, pentru a şti ce condiţii de viaţă trebuie să îi oferiţi. Alimentaţia este alcătuită în proporţie de 60%-80% din furaje de origine animală (organe, peşte, lactate, ouă, pui etc.) şi restul, din furaje de origine vegetală (pâine neagră, roşii, cartofi fierţi, salată, spanac etc.). În hrană trebuie introduse şi minerale, sare fosfocalcică şi cărbune de lemn.

  Naşte şi şase pui pe an
  Nurca se reproduce o dată pe an, în martie, iar femela naşte între patru şi şase pui. Înţărcarea se face la 50-60 de zile şi după primele trei săptămâni de viaţă trebuie introdus în alimentaţie un amestec din ficat, splină de vită şi ouă fierte.

  Atenţie!
  Nurcile sunt animale extrem de sensibile la stres, femelele putând avorta spontan în aceste circumstanţe
Daniela Purgaru