Main menu

header

  - Insectele-băţ au fascinat întotdeauna lumea oamenilor de ştiinţă
  Oamenii de ştiinţă au descoperit în pădurile tropicale din Insula Borneo cea mai lungă insectă din lume. Insecta măsoară peste 55 de centimetri şi face parte din categoria insectelor-băţ, ce se aseamănă cu o rămurea de copac. Ea a fost descoperită, moartă, de un localnic şi înmânată naturalistului amator Datuk Chan Chew Lun, în 1989, în pădurile tropicale din Insula Borneo. Datuk Chan Chew Lun a realizat că este vorba despre o nouă specie.

  Recordul nu a fost doborât timp de 100 de ani
  Curiozitatea se află în prezent la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. „Au mai existat două insecte-băţ deţinătoare de record pentru lungime timp de 100 de ani şi este extraordinar faptul că o altă insectă şi mai mare tocmai a fost descoperită“, a declarat George Beccaloni, specialist în insecte-băţ.

  Trăieşte în copacii foarte înalţi
Biologia şi stilul de viaţă ale acestei insecte femelă nu se cunosc, deşi se presupune că ar trăi în cei mai înalţi copaci din pădurile tropicale, fiind astfel foarte greu de găsit. Corpul insectei, fără picioare, are o lungime de 35,5 centimetri. De asemenea, o altă ciudăţenie este faptul că această creatură era plină de ouă, fiecare dintre acestea având extensii asemănătoare cu nişte aripi.

  Foarte bună la camuflaj
  Numai trei specimene de insecte noi au au fost descoperite până în prezent, toate în statul malaiezian Sabah din Insula Borneo. Precedenta, cea mai lungă insectă din lume, se numea Phobaeticus Serratipes şi a fost descoperită în Malaiezia şi în Indonezia. Insectele-băţ posedă unul dintre cele mai eficiente metode de camuflaj. Ele iau forma rămurelelor şi a frunzelor, şi astfel evită să atragă atenţia asupra lor, ferindu-se de prădători, dar putând astfel şi să atace în voie.
Daniela Purgaru