Main menu

header

   Din cauza efortului sau în urma unor accidente, animalele de casă pot suferi luxaţii. Acestea afectează deplasarea şi produc dureri. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus ce înseamnă această afecţiune, cum se depistează şi cum se tratează.

Mersul şchiopătat, primul semn
    Luxaţia este o afecţiune ortopedică ce poate apărea în urma unui efort sau a unui accident. „Este caracterizată de nerespectarea poziţiei dintre două capete osoase ce alcătuiesc o articulaţie, manifestându-se cu leziuni la nivel de capsulă articulară, spaţiu articular, cartilaj articular şi chiar leziuni osoase”, ne-a spus medicul veterinar. Aceste cazuri sunt destul de des întâlnite şi primul semn poate fi indicat de mersul şchiopătat şi de sensibilitatea la atingerea membrului afectat.

    Din păcate, luxaţia poate afecta toate articulaţiile. „Cel mai des întâlnite sunt luxaţia tibio-tarso-metatarsiană (mai ales în cazul căderilor sau accidentelor auto), luxaţia rotulei (în cazul efortului brusc sau în cazul unor malformaţii de osificare a diverselor eminenţe osoase, mai ales în cazul raselor mici) şi luxaţia coxofemurală (întâlnită în cazul traumatismelor severe sau favorizată de prezenţa displaziei de şold)”, a completat specialistul.


 Se tratează chirurgical
    Dacă observaţi că animalul dumneavoastră prezintă semnele descrise mai sus, trebuie să îl duceţi cât de curând posibil la veterinar. Stabilirea diagnosticului se face clinic şi radiologic, iar tratamentul este de obicei de natură chirurgicală. După această intervenţie, animalul trebuie să urmeze o perioadă de recuperare de aproximativ două luni, asemănătoare cu cea din urma afecţiunilor osoase.

Daniela Purgaru