Main menu

header

    Ragdoll este una dintre cele mai apreciate rase de pisici, datorită felului deosebit în care socializează. Adoră compania altor animale şi îşi iubeşte stăpânul, pe care îl aşteaptă ca un căţel la uşă şi de care nu se desparte nicio clipă. Cine nu ar iubi o astfel de pisică? Prima pisică Ragdoll a fost creată în America, în anii ‘60, din încrucişarea dintre o pisică persană de culoare închisă şi o maidaneză albă, cu părul lung.

Ochii albaştri sunt o caracteristică a rasei
    Această felină este mare, puternică, cu o statură impozantă. Are capul mare, urechile sunt de mărime medie, uşor aplecate în faţă, iar botul este rotunjit. Ochii sunt mari şi depărtaţi unul de celălalt, de un albastru închis, o trăsătură caracteristică a acestei rase. Corpul este lung şi musculos, cu pieptul lat şi cu gâtul scurt. Picioarele sunt osoase, de lungime medie, iar labele sunt mari. Coada este lungă şi stufoasă. Această pisică are o greutate între 4,5 şi 9 kg, dar se întâlnesc des şi exemplare ce depăşesc 12 kg.

Poate avea şase culori
    Blana poate avea şase culori: gri, ciocolatiu, roşcat, albăstrui, liliachiu şi crem. Acestea se combină în trei variante: ascuţit (nasul, urechile, coada şi lăbuţele au culorile specifice, dar nu conţin alb), mănuşă (lăbuţele, bărbia şi burtica sunt albe) şi bicolor (cu „ciorăpei” albi, un „V” alb pe faţă, burtica albă şi unele pete albe pe spate).

Este foarte leneşă  
    Pisica Ragdoll este una dintre cele mai leneşe, având o energie scăzută. Acest lucru se întâmplă deoarece ea este mereu relaxată şi mulţumită, cuminte şi fără pretenţii prea mari. De asemenea, este foarte tăcută, lucru ce o face foarte căutată de crescători, fiind loială şi devotată stăpânului, pe care îl urmează peste tot prin casă.

Nu îi place să stea singură
    Datorită temperamentului lor, sunt tovarăşi minunaţi de joacă pentru copii, dar nu pierdeţi din vedere faptul că trebuie tratate ca fiinţe, nu ca jucării. În cazul în care lipsiţi multe ore de acasă în mod constant, nu este indicat să lăsaţi această pisică singură. Ideal este să mai achiziţionaţi una din aceeaşi rasă sau un câine căruia să îi placă felinele.

 Predispusă la obezitate
     Având blana de lungime medie, pisica trebuie periată de câteva ori pe săptămână şi spălată o dată la câteva luni. De asemenea, nu e de neglijat predispoziţia sa la îngrăşare. Din această cauză este indicat să vă jucaţi cât mai mult cu ea, forţând-o să facă multă mişcare şi să îi monitorizaţi constant raţia de mâncare.

Are o temperatură corporală mai mare decât alte pisici
    Singura problemă de sănătate des întâlnită la exemplarele acestei rase este cardiomiopatia. Pentru a fi depistată de timpuriu este indicată o evaluare cardiacă anuală, făcută împreună cu un control general. O altă problemă specifică este temperatura corporală, care este cu un grad mai mare decât la alte pisici. Speranţa de viaţă este de 9-15 ani.
Daniela Purgaru