Main menu

header

de Ana Trifan

- Ellie descoperea droguri, arme şi bani, fiind recompensată cu o minge de tenis

Deşi Poliţia britanică îi estimează valoarea la nu mai puţin de 1 milion de lire sterline, pentru Ellie, căţeluşa care detectează droguri cu propriul botic, a venit timpul pentru o binemeritată ieşire la pensie. După ce a servit comunitatea Avon and Somerset Constabulary, Cockerul Spaniel s-a mutat în noul adăpost din satul Uffculme, regiunea Devon, din Anglia.

Stăpânii ei lucrează în Poliţie
Ellie a lucrat şapte ani şi jumătate pentru Poliţia engleză. Noii ei proprietari, Anne Higgins şi Mike Ashwin, au dezvăluit că, în cariera pe care a avut-o, căţeluşa a descoperit droguri a căror valoare se ridică la nu mai puţin de 1 milion de lire sterline. La acestea se adaugă armele de foc pe care le-a „mirosit” Ellie şi chiar importante sume de bani care urmau să fie sau fuseseră folosite în scopuri ilicite.
Chiar dacă acum se presupune că a intrat în perioada în care nasul şi lăbuţele ei vor căpăta binemeritata vacanţă după atâta muncă de succes, căţeluşei îi vor fi totuşi amintite zilnic „îndatoririle” pe care le avea în postul de câine-detectiv. Şi asta pentru că noii ei stăpâni sunt amândoi inspectori de poliţie şi ştiu că secretul fericirii, după o viaţă de muncă grea, este să o menţină activă şi, ocazional, să-i mai folosească acele calităţi pentru care a ajuns celebră în ultimii ani.

Se relaxează punându-şi în valoare calităţile
„Ellie era absolut strălucitoare în munca ei. De fapt, a fost atât de bună şi a lucrat atât de intens, încât a trebuit să se «pensioneze» mai devreme decât se întâmplă de obicei, adică la şapte ani şi jumătate după începerea activităţii”, a declarat Anne pentru jurnaliştii britanici.
Un câine de poliţie ieşit la pensie are nevoie de multe exerciţii fizice, dar şi mentale, aşa că noii proprietari au închiriat un teren în apropiere de casă, pentru ca patrupedul să aibă destul loc să se desfăşoare. „Aceşti câini nu-şi pierd calităţile o dată ce le-au căpătat şi le place să se folosească de ele”, a adăugat stăpâna lui Ellie, care are în grijă, acasă, un grup vesel de căţei.

Obsesia i-a fost de mare ajutor
Secretul succesului lui Ellie a fost unul ciudat: fixaţia pentru mingile de tenis. „Ceea ce caută poliţistul care lucrează cu un astfel de câine este o obsesie pe care ar putea s-o aibă animalul - poate fi o minge de tenis sau o jucărie - iar forţele de ordine folosesc acest lucru în scopul de a perfecţiona calităţile de vânătoare pentru a indica unde au descoperit ceva. Recompensa va fi pentru câine jucăria sau mingea respectivă - în cazul lui Ellie, o minge de tenis. Dacă intră într-o casă sau într-o maşină, devine aproape maniacă atunci când prinde un anumit miros. Doar unul din 100 de câini care intră în antrenamente pentru această activitate se şi califică”, a mai explicat Anne.

Face demonstraţii pentru copii

Dacă a ieşit la pensie, asta nu înseamnă că Ellie primeşte mingea de tenis oricând. Ea continuă să fie recompensată cu aceasta ori de câte ori face ceva bine. „Nu mai e un câine de poliţie activ în acest moment, însă facem demonstraţii cu ea la cluburile pentru copii, pentru a le arăta celor mici cum se comportă un câine poliţist”, a mai declarat Anne. Aceasta a recunoscut însă că cea mai mare recompensă pentru ei, ca stăpâni, este că Ellie i-ar putea ajuta la nevoie dacă, spre exemplu, şi-ar pierde portofelele.