Main menu

header

    Câinii cască şi ei atunci când văd un om făcând acest lucru, este concluzia unui studiu efectuat recent. Acest lucru demonstrează că aceste animale au o înclinaţie înnăscută pentru empatie. 

72% dintre patrupede au acest reflex
    Căscatul este un lucru răspândit în lumea animalelor, dar căscatul contagios - declanşat de vederea altei fiinţe care cască - fusese observat până în prezent doar la oameni şi la cimpanzei. S-a dovedit însă că cel mai bun prieten al omului este extrem de sensibil la căscatul uman, 72% dintre cei 29 de câini testaţi căscând după ce au observat o persoană făcând acest lucru. Studiul a fost realizat de oameni de ştiinţă de la Colegiul Birkbeck din Londra şi publicat în revista „Biology Letters”.

Cei mai „căscaţi” sunt Collie
    Printre cei mai „căscaţi” câini s-a numărat rasa Border Collie, urmaţi de labradori şi Bull Terrier de Staffordshire. Singurele rase care nu au răspuns tentaţiei au fost terrierii West Highland, teckelii şi cockerii. Pentru a testa reacţia majorităţii animalelor, oamenii de ştiinţă au vrut să afle şi dacă acestea sunt tentate să imite şi alte expresii faciale ale omului. Dintre acestea, căscatul a fost singurul care a avut efect.

Mai contagios la câini decât la oameni
    În plus, căscatul este mai contagios la câini decât la oameni. Dintre noi, mai puţin de 45% cască în răspuns, iar la cimpanzei procentul este de 33%. Ca urmare, cercetătorii spun că această reacţie este un semn clar de empatie, mai degrabă decât de plictiseală sau de oboseală. În acest sens, căscatul se pare că este un mod prin care câinele îşi arată simpatia faţă de stăpân. „Câinele are capacitatea deosebită de a decoda semnalele sociale de la oameni, posibil ca rezultat al procesului domestic”, au spus cercetătorii. „De aceea este posibil ca ei să aibă capacitatea de empatie, de aici căscatul contagios”, au adăugat aceştia.
Daniela Purgaru