Main menu

header

    Hamsterii sunt animale atât rozătoare, cât şi omnivore. În afară de mâncarea specială care se găseşte în comerţ, destinată lor, ei mai pot mânca aproape orice aliment de origine vegetală sau animală.

Legume şi carne fiartă
    Pe lângă clasicele seminţe pentru hamsteri ce pot fi cumpărate de la pet-shop-uri, aceste animale pot fi hrănite şi cu legume: morcovi, salată, pătrunjel (foarte indicat pentru conţinutul ridicat de vitamina C, indispensabilă hamsterilor), fasole păstăi, porumb; fructe: banane, mere, nuci, caise (exclus citrice, fiindcă nu sunt sănătoare pentru aparatul digestiv al acestor rozătoare); carne fiartă: de pasăre (pui, curcan); alte alimente: orez fiert, ou fiert, paste, pâine uscată. 

Oferiţi-i porţii mici!
    Cantitatea de mâncare suficientă pentru un hamster într-o zi e cam de o lingură per total. Aceasta poate consta în seminţe şi în câteva dintre alimentele enumerate mai sus, puse pe o farfuriuţă. Dacă îi oferiţi mai mult decât poate mânca, hamsterul are tendinţa de a stoca surplusul în colţurile cuştii/acvariului.

Atenţie la alimentele ce se alterează rapid!
    Mâncarea pentru hamsteri din comerţ poate fi lăsată toată ziua la discreţia micuţului rozător, însă dacă îi oferiţi hrană care se poate altera se pierde conţinutul nutritiv şi de aceea ea trebuie porţionată. Restul se poate păstra într-un vas acoperit, în frigider, de unde se scoate, ca să nu fie rece, cu o jumătate de oră înainte de masă. Mâncarea specială din comerţ se păstrează într-un loc uscat şi ferit de lumină, în recipient bine închis.

Apa nu trebuie să lipsească
    Nu uitaţi să îi oferiţi hamsterului dumneavoastră un lucru esenţial: apa. Este bine să aveţi un recipient pentru apă special pentru rozătoare – un picurător pe care să îl agăţaţi de unul dintre pereţii cuştii sau ai acvariului.  Dacă alimentaţia este preponderent uscată, hamsterul se deshidratează rapid şi moare. Apa se schimbă o dată pe zi sau de mai multe ori dacă este cald.
Daniela Purgaru