Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

O femeie frumoasă, debordând de optimism, şi o voce de excepţie. Sunt câteva cuvinte ce o caracterizează pe Miki (ex-K-pital), care, la cei 36 de ani ai săi, nu şi-a pierdut spiritul copilăriei. Îşi împarte viaţa alături de iubit şi de cei doi prieteni de nădejde: căţelul Zuzu şi pisica Mitzi. Cele două necuvântătoare îi fac viaţa şi mai frumoasă şi îi aduc zâmbetul pe buze.

„Zuzu m-a ales!”
- Cum s-a născut dragostea ta pentru necuvântătoare? Ai avut în copilărie animale de companie?
- Am crescut cu animăluţe pe lângă mine de mică, în special pisici. Acum am un căţel Bichon havanese, de 6 ani, pe nume Zuzu, şi o pisică Birmaneză seal point, de 2 ani, pe nume Mitzi.

- Cum a apărut Zuzu în viaţa ta?
- Îmi doream foarte mult un căţel mic şi pufos, cu care să mă joc şi pe care să îl alint. Am declarat asta într-un interviu, şi, la scurt timp, un prieten m-a sunat să îmi facă un dar. El avea o căţea care tocmai fătase şi m-a întrebat dacă nu cumva vreau să îmi aleg unul dintre puiuţi. Acolo, Zuzu m-a ales pe mine, pentru că eu nu ştiam pe care să-l iau, deoarece erau opt pui… toţi unul şi unul! Însă dintre toţi, el singur a venit la mine… Zuzu face parte din viaţa mea de 6 ani şi jumătate, de când avea 2 luni.

- Este destul de dificil să dresezi un căţel dacă nu ai ceva cunoştinţe în domeniu. Te-ai chinuit mult să îl educi?
- Creşterea şi adaptarea de la început au mers ca la carte! Am avut de-a face cu un căţel foarte cuminte şi foarte educat. A mai ros el câte ceva când era mic, dar nimic dezastruos…

„Am un căţel afectuos!”
- Ai un căţel lipicios sau… libertin şi voluntar?
- Zuzu este tare afectuos! S-a obişnuit să doarmă numai lipit de mine, ca să mă simtă, iar asta nu este întotdeauna foarte comod. Dar îl iubesc! Asta e! Îmi place ideea că este ataşat de mine atât de tare! Atunci când sunt plecată la concerte îl las pe Zuzu la bunicii mei, unde îi este foarte bine, pentru că este familiarizat cu casa lor. Şi acolo are parte de răsfăţ, aşa că stau fără grijă!

- Pentru că este, cu siguranţă, un răsfăţat, are parte de meniuri speciale?
- Lui Zuzu îi ofer numai mâncare pentru căţei, uscată sau umedă, după preferinţa lui culinară! Asta recomand tuturor stăpânilor de animale. Nu le daţi altceva, pentru că riscă să se îmbolnăvească!

„Mitzi se ascunde între haine în maşina de spălat”
- E mai puţin obişnuit ca un câine şi o pisică să trăiască în armonie sub acelaşi acoperiş. Cum se împacă răsfăţaţii familiei?
- Năzbâtii face mai mult pisica! Zuzu e foarte cuminte. Pisica fură mâncare de pe masă şi îi dă şi lui Zuzu, că deh… e fratele ei! Tot pisica se ascunde între haine în maşina de spălat şi trebuie să fiu foarte atentă când îi dau drumul, să nu fie înăuntru. Împreună fac mare deranj în pat când suntem noi plecaţi de acasă, le place să se joace acolo şi oricum aş aranja patul când plec de acasă, la întoarcere e ca după război!

- Au năzdrăvanii vreun nume de alint?
- Pe el îl alint „pisica mea frumoasă” şi pe Mitzi, „căţeluşul meu nebun”. Oricum au împrumutat fiecare din comportamentul celuilalt… Cine se aseamănă se adună! Se înţeleg foarte bine, mănâncă, dorm şi se joacă împreună...

- Cum arată garderoba unui căţel care se respectă?
- Are câteva hăinuţe pe care le-a primit după ce a făcut o prezentare de modă pentru hăinuţe de căţei. Practic sunt luate din munca lui! Jucării are foarte multe, dar nu prea le bagă în seamă, mai mult se joacă pisica.

De două ori pe an la stilist!
- Ai mers cu Zuzu până acum la plajă, la munte, în vacanţe?
- Da, acolo unde s-a putut l-am luat cu mine şi în vacanţe, şi la munte, şi la mare. Apa nu prea îi place, a trebuit să îl păcălesc ca să îl bag în apă, dar adoră nisipul, aleargă şi se joacă în el ca un apucat.

- Cum îl îngrijeşti?
- Îl spăl singură, dar de două ori pe an îl duc la stilist să-l tundă şi să-l cosmetizeze.