Main menu

header

948 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În sălbăticie (mai rar) și în captivitate, animalele reușesc în unele cazuri să uimească oamenii de știință având pui la vârste foarte înaintate, care sfidează media biologică și demonstrează că regnul necuvântătoarelor este perfect adaptat pentru supraviețuire și perpetuare.

Albatrosul Wisdom a clocit la 70 de ani

948 24 2În 2021, o pasăre uimea cercetătorii. Albatrosul Wisdom, cea mai în vârstă reprezentantă a speciei sale din lume, a avut un pui la vârsta de cel puțin 70 de ani. Albatrosul a eclozat puiul într-un refugiu pentru animale sălbatice din Oceanul Pacific, a anunțat atunci Serviciul SUA pentru Pește și Faună Sălbatică (USFWS). Albatroșii Laysan, dintre care face parte Wisdom, trăiesc de obicei între 12 ani și 40 de ani, dar pasărea care a avut pui la o vârstă dincolo de orice limite a fost identificată pentru prima dată de cercetători în 1956. Masculul partener al lui Wisdom era Akeakamai, cu care pasărea era împreună din 2012, au declarat oficialii americani. Albatroșii se împerechează de obicei pe viață, dar cercetătorii au presupus că speranța de viață uimitoare a acestui exemplar a făcut ca Wisdom să le supraviețuiască foștilor parteneri. USFWS a estimat că, la o astfel de longevitate, pasărea a avut cel puțin 30 de pui de-a lungul vieții, albatroșii clocind de regulă doar un ou la intervale de câțiva ani. Refugiul pentru animale sălbatice din atolul Midway găzduiește cea mai mare colonie de albatroși din lume.

Țestoasă nonagenară, tată pentru prima dată

948 24 3Cel mai bătrân animal de la Grădina Zoologică din Houston, o broască țestoasă născută cu aproape un secol în urmă, a devenit recent… tată! Mr. Pickles are 90 de ani și, pentru prima dată în viață, are trei urmași. Țestoasa este cel mai vârstnic animal de la Grădina Zoologică din Houston și este cu aceeași parteneră din 1996. „Este un eveniment uluitor, nu doar pentru că Mr. Pickles are 90 de ani, ci și pentru că specia este pe cale critică de dispariție și produce rareori descendenți”, au afirmat reprezentanții grădinii zoologice. Mr. Pickles este rezident în acest sanctuar de 36 de ani. În medie, exemplarele speciei trăiesc în jur de 150 de ani și nu se știe exact cât timp se pot reproduce, ceea ce face cu atât mai remarcabilă performanța masculului, susține Jessica Reyes, purtătoare de cuvânt a Grădinii Zoologice. Ouăle depuse de partenera lui Mr. Pickles, după prima reacție de uimire, au fost urmărite îndeaproape și monitorizate de personalul instituției timp de mai bine de cinci luni, iar îngrijitorii au imitat condițiile naturale și, în cele din urmă, au plasat prețioasele ouă într-un incubator, până au eclozat. „A fost un mare noroc că Mr. Pickles s-a reprodus cu succes și că ouăle au fost găsite la timp ca să putem interveni, întrucât, dacă ouăle nu ajung în configurația potrivită, nu se dezvoltă”, detaliază specialistul Jon Rold, de la Grădina Zoologică din Houston.

Girafa April a născut în văzul lumii

948 24 4April, cea mai faimoasă girafă din lume, a dat naștere unui pui la vârsta de 17 ani, în 2017. Specialiștii de la Animal Adventure Park, din Harpursville, New York, au fost surprinși de performanța acestui exemplar care avusese un pui și cu doi ani înainte. Uimirea a fost generată de faptul că girafele rareori ajung la vârsta de 25 de ani în sălbăticie, ceea ce este echivalent pentru April cu a avea pui la senectute. Reprezentanții parcului au surprins nașterea considerată miraculoasă și au transmis-o pe YouTube, live, iar femela a captivat imediat tot internetul. Era a treia oară când April lăsa o lume întreagă să vadă cum aduce pe lume pui la o vârstă la care alte exemplare sunt considerate la sfârșitul vieții.

Femela cimpanzeu nu era bolnavă de bătrânețe, ci... gestantă!

948 24 5În 2010, o femelă cimpanzeu în vârstă de 56 de ani, pe nume Suzie, i-a surprins pe reprezentanții unei grădini zoologice din Kansas dând naștere unui pui. Inițial, văzând-o mai retrasă și mai apatică, angajații instituției au crezut că femela are o boală generată de vârsta înaintată, dar mare le-a fost mirarea s-o vadă dând naștere unui urmaș sănătos, tot o femelă. Curatorul Grădinii Zoologice, Mark Ryan, a afirmat atunci că Suzie era cea mai în vârstă femelă cimpanzeu de care auzise că ar fi dat naștere unui urmaș. De altfel, potrivit ziarului Manhattan Mercury, femela era a treia cea mai în vârstă dintre toate exemplarele aflate în captivitate de pe teritoriul țării. De regulă, cimpanzeii trăiesc în captivitate circa 60 de ani, așa că performanța lui Suzie a făcut înconjurul lumii.

Leoaica Rajmata, cel mai vârstnic exemplar care a avut un urmaș

948 24 6Una dintre cele mai remarcabile nașteri la o vârstă înaintată este recordul leoaicei Rajmata, din districtul Amreli, India, care a dat naștere unui pui în 2018, când avea… 18 ani! Considerată cel mai vârstnic exemplar din sălbăticie care a avut un urmaș, Rajmata a devenit imediat o adevărată vedetă în zonă, unde leii sunt rari și speranța lor de viață este chiar mai mică decât vârsta la care leoaica a născut - 16 ani. În mod normal, femelele se reproduc rar după vârsta de 10 ani, așa că locuitorii din Amreli au devenit foarte mândri de sălbăticiunea care, apărată de o familie mare, de 40 de exemplare, a reușit să se reproducă la o astfel de vârstă venerabilă. „Leoaica este foarte sănătoasă la vârsta ei și una dintre cele mai puternice pe care le-am văzut. Nașterea unui pui la această vârstă este un fenomen extrem de rar. Este un exemplar foarte în formă”, afirma atunci medicul veterinar Samir Pandya.

În 2016, o femelă elefant în vârstă de 39 de ani, din estul Japoniei, a născut un pui, spre surprinderea tuturor. Femela, pe nume Asha, era cel mai în vârstă exemplar care dădea naștere unui urmaș.

Micul exemplar a venit pe lume cu o greutate de 122 de kilograme

Marea Frumuseţe şi perechea de gemeni

În 2004, o tigroacă în vârstă de 13 ani a născut pui gemeni în Parcul Tigrilor Siberieni, din Harbin, China. Era cea de-a opta naștere pentru femela impresionantă, supranumită Marea Frumusețe, care a adus pe lume în toată viața sa 24 de pui. Această ultimă pereche, însă, a surprins pe toată lumea, din cauza vârstei înaintate a mamei. Zoologul Su Weilin a declarat la acel moment că era foarte greu să se presupună că o femelă tigru poate concepe și duce o sarcină la bun sfârșit la o astfel de vârstă, întrucât este echivalentul a peste 50 de ani umani, iar speranța de viață a tigrilor siberieni este de aproximativ 20 de ani. Așadar, femela a izbutit să se reproducă la senectute, a adus pe lume doi pui sănătoși și, chiar dacă din cauza vârstei nu a mai putut produce lapte pentru a-i hrăni, evenimentul a rămas unul memorabil.