Main menu

header

947 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Oamenii iubesc câinii - până acolo încât îi consideră membri de familie. Aceste necuvântătoare uimitoare protejează, ascultă, mângâie, vindecă și amuză. Câinii iubesc necondiționat, iar stăpânii lor din toată lumea celebrează cu fast aceste calități uimitoare ai celor mai buni prieteni pe care și-i putea dori specia umană în regnul animal. 

Guisachan Gathering

947 24 2488 de exemplare de câini din rasa Golden Retriever și proprietarii lor se adună în fiecare an la Guisachan Estate, în Scoția, pentru a marca locul în care, în urmă cu 155 de ani, s-au născut și au fost crescuți primii căței din această rasă, de aristocratul Sir Dudley Marjoribanks. Evenimentul, cunoscut sub numele de Guisachan Gathering, a avut loc în acest an în perioada 10-13 iulie 2023 și a fost organizat de Clubul Golden Retriever din Scoția. Anterior, când s-au împlinit 150 de ani de la fondarea acestei rase atât de iubite în toată lumea, în Scoția a fost dezvelit un monument din bronz în onoarea acestor câini de excepție, folosiți în terapie, detectarea bolilor și minunați companioni ai copiilor.

Frankenmuth Dog Bowl

947 24 3Comunitățile din întreaga lume au prins gustul festivalurilor pentru câini. Unul dintre cele mai spectaculoase astfel de evenimente este Frankenmuth Dog Bowl, care celebrează câinii competitivi. Localizat în micul oraș Frankenmuth, Michigan, SUA, acest festival celebrează necuvântătoarele într-un mod unic: sportiv. Mai mult de 25 de activități diferite sunt organizate pentru a se demonstra calitățile atletice ale participanților necuvântători, care își arată talente cum ar fi recuperarea, săritul și scufundarea. Ca un bonus, festivalul găzdu- iește, de asemenea, evenimente pentru exemplarele mai puțin competitive: un concurs de costume, o paradă, o croazieră pe râu și chiar „încoronarea regelui și a reginei” Dog Bowl.

Woofstock

Ceea ce a pornit la începutul anilor 2000 ca o mică sărbătoare a câinilor a crescut exponențial în ultimii ani. Poartă numele de Woofstock și a devenit cel mai mare festival de câini de pe continentul nord-american. În fiecare an, sute de mii de câini și tovarășii lor umani se reunesc pe plajele din Toronto, pentru a sărbători cea mai bună prietenie între oameni și necuvântătoare. Petrecerea Woofstock are loc pe parcursul a două zile pline de spectacole de talente, concursuri, modă pentru câini și cabine pline cu produse canine de lux.

„Cel mai urât exemplar” este și cel mai… drăguț!

947 24 4Există un concurs care este menit să aleagă care este cel mai urât câine dintre cei care participă. Chiar dacă pare straniu să fie organizată, această celebrare reflectă de fapt iubirea pentru toți câinii, dincolo de aspectul lor, și o sărbătorire cu fast a calităților care există în toate exemplarele. Nu este de mirare că în fiecare an câștigătorul titlului de „cel mai urât câine din lume” face înconjurul internetului și este considerat, de fapt, cât se poate de drăguț de milioane de internauți. Acest concurs are loc la Sonoma-Marin Fairgrounds, din Petaluma, California, și a câștigat recunoaștere internațională în ultimii ani. Concursul este atât de popular la nivel mondial, încât a fost prezentat chiar și pe Netflix…

Kukur Tihar

947 24 5În Nepal are loc un eveniment care binecuvântează toți câinii. A doua zi a unui festival care durează cinci zile este dedicată câinilor. Toate necuvântătoarele, indiferent dacă au sau nu stăpân, primesc cadouri, iar oamenii îi „decorează” pe acești prieteni fără preț cu flori și ghirlande. După o ceremonie tradițională, în care animalele sunt îmbăiate și binecuvântate, acestea sunt tratate cu gustări tentante, pe bază de carne, ouă și lapte. Această tradiție provine dintr-o legendă hindusă, în care un câine urmează un grup de oameni într-o călătorie spirituală. Un bărbat din grup formează o legătură atât de puternică cu câinele, încât refuză să intre în Rai dacă animalul nu poate veni cu el.

Tompkins Square Halloween Dog Parade

În New York are loc o adevărată paradă a modei pentru câini, prezentată chiar de prețuitele necuvântătoare: Tompkins Square Halloween Dog Parade. În timpul acestei sărbători, stăpânii își îmbracă tovarășii canini în unele dintre cele mai creative costume și străbat străzile. Parada implică sute de exemplare pregătite să fie admirate de toți trecătorii, plus o varietate de concursuri de costume, cu categorii precum „Cea mai bună referință la cultura pop”, „Cel mai înfricoșător costum” sau „Cel mai bun costum pentru seniori”.

Sărbătoarea Sfântului Roh

947 24 6În fiecare an, la 16 august, are loc Sărbătoarea Sfântului Roh, care îl onorează pe sfântul patron al câinilor în Bolivia. Biserica Villa Adela, din orașul El Alto, de lângă La Paz, celebrează sfântul cu o liturghie în care sunt binecuvântați câinii. Potrivit legendei, Sfântul Roh a avut grijă de victimele unei epidemii de ciumă, dar s-a îmbolnăvit și un câine i-a salvat viața, lingându-i rănile și aducându-i pâine. Festivitățile acestei zile includ și vaccinări gratuite pentru exemplarele care participă la ceremonie.

Dog Surf-A-Thon

947 24 7Centrul pentru animale „Helen Woodward”, din California, găzduiește anual Dog Surf-A-Thon, la Del Mar Dog Beach, din Rancho Santa Fe. Evenimentul prezintă o mulțime de câini pe plăci de surf, care concurează pentru diferite titluri. Aceștia sunt jurizați în funcție de abilități precum durata pe care o pot sta pe plăcile de surf, atitudinea și încrederea, creativitatea și entuziasmul. Festivalul include și un segment de echilibrare pe placa de surf a câinilor cu proprietarii lor, parte a show-ului care face deliciul publicului. Dog Surf-A-Thon a început în 2005 și continuă să devină tot mai popular, iar veniturile obținute sunt donate integral pentru îngrijirea câinilor din adăposturi.

În fiecare an, de ziua Sfântului Anton, patronul animalelor, pe 17 ianuarie, spaniolii își duc câinii în locuri special amenajate, unde animalele sunt binecuvântate

Ziua Mondială a Câinelui - Vanderpump

O sărbătoare relativ nouă dedicată câinilor, Ziua Mondială a Câinilor, marca Fundației Vanderpump, a început în 2016, „pentru a atrage atenția asupra acestor creaturi uimitoare și empatice, precum și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la abuzul pe care îl suportă aceste animale în toată lumea”. Ziua Mondială a Câinilor are loc în Los Angeles, California, și reunește de obicei mii de oameni și câinii lor, care se distrează cu divertisment live, o „cabină de sărutat pentru câini”, cursuri de yoga pentru câini și alte activități specifice. Până acum, eforturile fundației au dus la salvarea și relocarea a peste 2.300 de câini.