Main menu

header

943 24 1de Georgiana Mihalcea

Vara e anotimpul preferat al multora dintre noi, dar nu și al prietenilor noștri blănoși. De ce? Ei bine, medicul veterinar Elena Bonea (foto), de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro), ne-a explicat că sunt anumiți paraziți care le pot pune viața în pericol, dar și afecțiuni provocate de zilele caniculare. Vestea bună este că putem preveni toate aceste lucruri? Cum? Urmând sfaturile specialistului nostru!

„Țânțarii le pot da o boală fatală a inimii și plămânilor”

- Vara, țânțarii sunt nelipsiți. Pot afecta cumva viața câinilor noștri?

- Din păcate, da și mult mai grav decât în cazul nostru. Dirofilarioza la câine este o boală gravă și fatală a inimii și plămânilor produsă de un parazit, Dirofilaria immitis este transmisă de țânțari. Ea este produsă de viermele filarial (arată ca firul de ață) și trăiește în arterele pulmonare (vasele sangvine care pornesc de la inimă spre pulmoni) la majoritatea câinilor infestați.

- Toate animalele reacționează la fel?

- Impactul asupra animalului de companie este variabil. Câinii pot să nu prezinte niciun simptom de boală, dacă infestația este slabă sau dacă s-a produs recent și de aceea, în anumite cazuri, se întâmplă ca dirofilarioza să producă o epuizare gravă și în cele din urmă devenind fatală. La ora actuală, în cabinetele și clinicile veterinare există teste rapide prin care, foarte ușor, se poate diagnostica această boală.

- Care sunt semnele la care ar trebui să fim atenți?

- Câteva dintre simptomele posibile sunt: oboseală la efort, tuse simplă sau însoțită de eliminarea de sânge (hemoptizie), respirație dificilă, indisponibilitatea de a se mișca și ascită (acumulare de lichid în cavitatea abdominală).

- Cum ne putem proteja câinele de această boală parazitară?

- În primul rând, trebuie să îi faceţi deparazitările conform schemei indicate de medicul veterinar, pentru combaterea paraziților cu produse de calitate și direct asupra Dirofilaria immitis, prin folosirea deparazitărilor interne care să conțină substanța activă numită milbemicina. Anul acesta a apărut la noi în țară produsul „Afilaria”, o injecţie specială care protejează direct împotriva dirofilariozei.

„Căldura și stresul pot duce ușor la atacuri cerebrale”

943 24 2- Am vorbit despre țânțari, dar nu și despre purici. În afară de mâncărime, aceștia pot transmite animalului de companie vreo afecțiune?

- În lunile de vară, poate mai mult decât în celelalte, evoluează dermatita de hipersensibilitate la înțepătura de purice. Afecțiunea constituie o reacție alergică față de înţepăturile puricelui câinelui (Ctenocephalides canis) sau ale puricelui pisicii (Ctenocephalides felis), manifestată prin prurit intens, adică mâncărime mare și leziuni eritematoase și papulo-crustoase, deci eczeme și leziuni roșiatice pe piele. Este considerată a fi cea mai frecventă dermatită de natură alergică la carnivore, iar combaterea acestei afecțiuni constă, în primul rând, în efectuarea deparazitării externe a animalelor.

- Ce alte lucruri le pot pune viața în pericol?

- Evitați să-l lăsați în mașină singur chiar și pentru câteva minute, deoarece îi pot fi fatale. Căldura și stresul pot duce ușor la atacuri cerebrale. În fiecare vară, zeci de câini mor închişi de stăpânii lor în maşini parcate în soare, acestea devenind capcane mortale pentru patrupede într-un timp foarte scurt, iar în zilele caniculare, un câine poate muri din cauza căldurii în doar 20 de minute. Cei mai mulți câini sunt confortabili cu temperaturi între 15 şi 25 de grade Celsius, dar acest lucru variază în funcție de rasă, vârstă și starea de sănătate, spun cercetătorii.

- Există pericolul deshidratării în cazul prietenilor noștri blănoși?

- Dacă nu li se asigură necesarul de apă, unii câini se pot deshidrata. O consecință a deshidratării constă într-un sistem imunitar scăzut și stări apatice. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple este important să îi schimbați apa câinelui de cel puțin două ori pe zi, iar vasul de băut să stea la umbră. Pe de altă parte, apa prea rece nu este bună pentru animal, întrucât îi poate provoca foarte ușor o răceală sau o durere în gât, ducând la faringită. Simptomele faringitei pot fi tuse, tuse cu regurgitat și, uneori, vărsături de flegmă albă, spumoasă, slăbiciune și câteodată febră.

„Dimineața și seara sunt cele mai indicate perioade ale zilei să plimbaţi «blănosul»”

943 24 3- Câinii pot face insolație?

- Câinilor nu le place să stea foarte mult în soare, dar, câteodată, se poate întâmpla și acest lucru, dacă nu au un loc acoperit sau atunci când mergeți cu el la plimbare prin soare. Astfel, pot ajunge să sufere de insolație, aceasta fiind este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în timpul verii în cazul lor. Suspectăm un câine de insolație dacă vedem unele dintre următoarele simptome: leșin, confuzie, lipsă de coordonare, vărsături, diaree, febră, puls rapid, gâfâială anormal de puternică, convulsii, disfuncții ale sistemului circulator (de exemplu, lipsa urinei).

- Ce trebuie să facem dacă observăm aceste simptome?

- În primul rând, să-l duceți imediat într-un loc mai răcoros, de preferință cu aer condiționat sau măcar la umbră, și înfășurați-l într-un prosop umed. Acest lucru va răci încet corpul câinelui, iar pe măsură ce temperatura corpului scade, vasele de sânge se vor contracta încet și fluxul sangvin va încetini puțin. După aceea, duceți câinele la veterinar cât mai repede posibil, deoarece insolația poate fi fatală.

- Când este cel mai bine să-l scoatem la plimbare?

- Dimineața și seara sunt cele mai indicate perioade ale zilei. La orele amiezii, asfaltul este foarte încins, depășind uneori 60 de grade Celsius. Aceasta poate dăuna lăbuțelor animalului, provocându-i arsuri severe. De asemenea, pe cât posibil, încercați să mergeţi prin zone umbrite și asigurați-vă că verificaţi temperatura trotuarului. Pe căldură, este posibil să trebuiască să faceți o plimbare mai scurtă decât de obicei și cu pauze mai dese și obligatoriu să luaţi cu voi apă.

- Ce alte aspecte ar trebui să mai luăm în calcul în timpul verii?

- Feriți-l de insecticide și de îngrășăminte! Stropirea plantelor și fertilizarea solului le face bine plantelor din grădină, însă substanțele folosite pot fi nocive pentru câini. Pentru a evita orice risc de otrăvire pentru animalul vostru de companie, urmați instrucțiunile etichetate cu atenție și păstrați-vă prietenii înăuntru în timp ce aplicați aceste produse.

Evitați să-i lăsați singuri în mașină, chiar și câteva minute!

Câinii nu transpiră, ca oamenii, și prin urmare își reglează temperatura corpului (se răcoresc) prin respirație, gâfâind. Această ventilație însă, în vehiculele închise, nu mai ajută și devine dificil, din cauza umidității și a lipsei circulației aerului

„Înotul este o modalitate relaxantă de a-şi petrece timpul“

- Ce activitate ar fi indicată în zilele toride?

- Înotul este o modalitate excelentă de a face exerciții fizice și de a întări corpul câinelui dumneavoastră într-un mod delicat, dar este și foarte distractiv pentru unele rase de câini. Atunci când vă introduceți câinele în apă, nu vă grăbiți și faceți din aceasta o experiență pozitivă. Pentru a preveni accidentele, folosiți o vestă de salvare pentru câini din motive de siguranță și ca un sprijin suplimentar în apă pentru câinii care învață să înoate.

- Ce facem cu ei când nu-i putem lua cu noi în vacanță?

- Ideal ar fi ca, în timpul unei absențe prelungite, să vă lăsați câinele în grija unui alt membru al familiei sau la prieteni apropiați, dar când acest lucru nu este posibil, puteți opta pentru un hotel sau pensiune de animale de companie.