Main menu

header

942 24 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Migrenele pot apărea fără avertisment oriunde - acasă, la serviciu, la școală, la mall. Acute sau cronice, acestea au numeroase forme, intensități și generează un alai de neplăceri. Pe lângă medicația prescrisă de medic, cercetările demonstrează că deținerea unui animal de companie este o opțiune fără efecte secundare în lupta cu durerile de cap.

Plimbarea cu câinele scade nivelul hormonului stresului

Unul dintre efectele migrenelor persistente este depresia. Persoanele care știu că pot suferi în orice moment de teribila durere de cap care le dă ritmul peste cap pot dezvolta anxietate vizavi de această perspectivă și pot resimți adevărate stări depresive. Alături de tratamentul standard, a ieși la plimbare cu câinele este considerat de specialiști un gest cu multiple beneficii - scade nivelul cortizolului, hormonul stresului, favorizează oxigenarea creierului, sporește buna dispoziție și reglează procesele metabolice prin mișcarea în aer liber implicită. De altfel, potrivit unor studii riguroase, ieșirea la aer stimulează substanțele chimice numite endorfine, cu rol în combaterea migrenelor.

Mângâiatul pisicii reduce tensiunea arterială

942 24 3Migrenele frecvente cresc riscul de accident vascular cerebral și de boli cardiovasculare. Pacienții cu astfel de predispoziție au la îndemână una dintre cele mai plăcute metode de a combate suferința care comportă un risc atât de mare: pisica de companie. Potrivit rezultatelor cercetărilor internaționale, simpla mângâiere a unei feline care se cuibărește în brațele persoanei care suferă de durere de cap este de natură să atenueze severitatea migrenei. În același timp, acest gest la apropierea animalului are și un efect secundar notabil: scade tensiunea arterială, ceea ce diminuează nevoia de medicamente. Concret, specialiștii au pus în evidență o legătură între mângâiatul unei pisici și scăderea pericolului de accident vascular cerebral. Același efect s-a observat și în cazul câinilor.

Favorizează somnul profund

Este binecunoscut faptul că migrenele împiedică instalarea somnului și o odihnă care să permită restartarea întregului organism. Neplăcerile cauzate de lipsa de somn pot deveni în timp adevărate boli. Studiind asocierea dintre prezența animalului de companie în camera de dormit și calitatea somnului, oamenii de știință au putut confirma faptul că atunci când pisica sau câinele familiei se află în dormitor, stăpânii se odihnesc mai bine, mai mult și mai profund. Având un efect de relaxare a sistemului nervos, animalele de companie fac durerea de cap să cedeze treptat și somnul să se instaleze.

Prin rutina de îngrijire pe care o implică animalele de companie, pot fi combătute durerile de cap cronice

Combat sentimentul de singurătate

Persoanele care suferă frecvent de migrene au tendința de a se izola, întrucât cumplitele dureri de cap care pot surveni oricând și oriunde împiedică multe dintre planurile obișnuite, de la întâlniri cu prietenii la vizite în familie. Dar simpla prezență în viața cuiva a unui animal de companie este de natură să schimbe mult lucrurile în bine. În timp ce proprietarii de pisici își pot atenua frecvența și intensitatea durerilor de cap relaxându-se cuibăriți lângă felina care toarce cu un zgomot liniștitor, stăpânii de câini pot ieși cu aceștia la plimbare și astfel socializează mai ușor cu alți proprietari de patrupede, devin mai puțin singuri și se instalează un adevărat cerc benefic: mai multă mișcare, mai multă socializare, mai puține migrene, mai puțină singurătate.