Main menu

header

942 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Eșuările cetaceelor pe țărmuri unde în foarte multe cazuri își găsesc sfârșitul a rămas în mare parte un fenomen cu motivație neexplicată. Pe de altă parte, o cercetare recentă derulată asupra delfinilor și a unor specii de balene care au ajuns în aceeași situație a relevat faptul că inteligentele mamifere fac o formă de Alzheimer.

Plăci de beta-amiloid în creier

Creaturi superbe, creditate cu inteligență și un creier avansat, delfinii eșuează deseori pe țărmuri unde sunt găsiți morți sau pier în scurt timp. Același lucru se înregistrează cu exemplarele unor specii de balene. De-a lungul vremii, fenomenul a primit tot felul de explicații, dar până recent nu s-a reușit descifrarea misterului din spatele acestor descoperiri tragice de animale pierite pe plaje. Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au studiat creierul a zeci de exmplare de delfini și a două balene-pilot care au murit în apele de coastă ale Scoției și au depistat în plăci de beta-amiloid un semn distinctiv al demenței.

„Teoria liderului bolnav”

În prezent, se consideră că boala Alzheimer este o afecțiune exclusivă a oamenilor, fiind dificil de diagnosticat fără echivoc la alte animale. Dar specialiștii britanici afirmă în premieră că aceste exemplare bolnave și-ar fi putut duce din greșeală și alți membri sănătoși ai grupului spre ape puțin adânci, după ce au intrat în confuzie ori s-au rătăcit. Potrivit noilor descoperiri, animalul dominant din grup dezvoltă o boală neurologică și îi direcționează greșit pe ceilalți membri în ape în care pot eșua, idee care a fost prezentată sub numele de „teoria liderului bolnav”. Descoperirea este cu atât mai alarmantă cu cât în lumea delfinilor și balenelor, exemplarele experimentate sunt foarte prețuite în grup și urmate cu încredere.

Dacă liderul unui grup de delfini este confuz, dezorientat, ca un om cu Alzheimer, tot grupul este în pericol

„Aceste descoperiri sunt semnificative și arată, pentru prima dată, că patologia creierului în odontocetele eșuate este similară cu creierul oamenilor afectați de boala Alzheimer“ Mark Dagleish, Universitatea Glasgow

Speciile cu cap asimetric au prezentat aceiaşi markeri neurologici

Cercetătorii leagă simptomele binecunoscute ale bolii Alzheimer pentru specia umană - confuzie, pierderea memoriei, declin cognitiv sever - de acumularea de proteine pliate greșit, numite plăci de amiloid, și afectarea materiei cenușii a creierului. Pacienții cu Alzheimer pot prezenta, de asemenea, glioză - creștere a numărului de celule gliale în sistemul nervos central, ca răspuns la deteriorarea acestuia. Markeri neurologici foarte asemănători au fost observați de experții britanici la odontocete - specii de balene și delfini care au capul asimetric - sugerând că acestea pot fi susceptibile la boala degenerativă. Pentru a demonstra aceasă potențială cauză a eșuărilor, cercetătorii au examinat patologia creierului animalelor blocate, căutând orice semne ale stării neurologice degenerative. Toate exemplarele examinate, descrise ca „în vârstă”, prezentau plăci de beta-amiloid și alte dovezi ale bolii Alzheimer.