Main menu

header

939 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Urmărind cu atenție preferințele alimentare ale oamenilor care vin la plajă, pescărușii din Brighton, Marea Britanie, aleg ce să consume ei înșiși și ce resturi merită atenție.

„Inspirați” de gustările cele mai populare

Cercetările asupra pescărușilor din Brighton au descoperit că aceste păsări inteligente și adaptabile nu au nevoie să fie hrănite de oameni pentru a „pricepe” ce merită să strângă dintre resturile alimentare pe care aceștia le lasă în urmă. Privindu-i pe turiști ce mănâncă mai cu plăcere și mai des, pescărușii se „inspiră” și chiar „ciupesc” din gustările cele mai populare ale oamenilor atunci când aceștia nu sunt atenți. Aceasta este concluzia principală a unei cercetări a oamenilor de știință de la Universitatea Sussex. „Am demonstrat că pescărușii adulți sunt capabili să acorde atenție comportamentului oamenilor și să-l aplice în propriile lor alegeri de hrană”, punctează expertul Franziska Feist.

Abilitate legată de prezența inteligenței

Când li s-a oferit o gamă de gustări crocante pe care să le ciugulească, pescărușii au optat în mare parte pentru conținutul unei pungi identice cu cea din care ronțăia unul dintre specialiști, la mică depărtare. „Având în vedere că urbanizarea pescărușilor este foarte recentă, această abilitate trebuie să provină din inteligența generală și flexibilitatea comportamentală a acestor păsări”, detaliază autorii studiului, care și-au publicat observațiile în revista Biology Letters. De asemenea, pescărușii nu vin să se hrănească pe lângă oameni dacă aceștia nu o fac, chiar dacă există pungi cu gustări în preajmă. Dar imediat ce experții care au derulat cercetarea au început să se hrănească, jumătate dintre păsări au sărit imediat să verifice pachetele similare. „Este impresionant, cu atât mai mult cu cât istoria evolutivă a pescărușilor nu a implicat oameni până recent”, consideră Feist.

Pescăruşii au inteligenţa necesară selectării hranei după preferinţele... oamenilor

Potrivit experților, reducerea tensiunii dintre oameni și pescărușii urbani, considerați păsări care dau multă bătaie de cap, ar trebui să aibă două componente: interdicția de a hrăni păsările și necesitatea de a li se ascunde ce se mănâncă