Main menu

header

896 24 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Caii pot să recunoască emoțiile privindu-ne fața și ascultându-ne vocea, într-o manieră similară cu cea a câinilor, potrivit ultimelor studii.

Detectează emoția umană

Psihologii afirmă despre cai că își pot da seama ce le comunică oamenii prin corelările voce-chip, chiar și în cazul oamenilor pe care nu i-au cunoscut niciodată. Potrivit specialiștilor de la Universitatea din Tokyo, cel mai recent studiu asupra relației dintre oameni și cabaline a pus în evidență faptul că aceste animale, de care oamenii au depins mai mult de 5.500 de ani, au capacitatea să atingă nivelul câinilor în ceea ce privește detectarea inteligenței emoționale umane. „Studiul nostru poate contribui la înțelegerea modului prin care oamenii și animalele lor de companie își pot trimite și primi reciproc semnale pentru o relație cât mai strânsă”, afirmă expertul Ayaka Takimoto.

Disting diferențele dintre tonul vocii și expresia facială

Cercetătorii au ajuns la acest rezultat examinând reacția cailor la expresii faciale și la auz (tonul unei voci). Celor 19 cai din experiment le-au fost arătate poze înfățişând oameni având expresii faciale fericite sau furioase, după care au ascultat mai multe voci, unele laudative, altele mânioase, la un difuzor din spatele ecranului. Caii au primit combinații de voci și fețe în condiții congruente - în care expresiile faciale erau similare vocii - și apoi incongruente, în care aceste elemente nu se potriveau. În această ultimă situație, caii s-au uitat la figura afișată o perioadă de timp semnificativ mai mare, acest lucru petrecându-se indiferent de cât de familiară le era persoana. Potrivit specialiștilor, în funcție de cum vor fi domesticiți caii în continuare în viitor, aceștia pot ajunge câinii din urmă în ceea ce privește inteligența emoțională în comunicarea cu oamenii.

Potrivit unor studii recente, caii comunică foarte bine în grupul lor, folosindu-se de expresiile faciale și de sunete