Main menu

header

Dacă aveţi o pisicuţă este bine să ştiţi că sunt multe boli ce pot fi contactate numai pentru că animalul dumneavoastră de companie nu a fost vaccinat. Una dintre aceste boli este caliciviroza felină. În funcţie de vârsta felinei în momentul îmbolnăvirii şi de sănătatea sa, această afecţiune poate fi mai mult sau mai puţin gravă. Pentru a afla cum trebuie să vă protejaţi pisica, am stat de vorbă cu Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală.

O boală des întâlnită
Caliciviroza felină se manifestă mai ales la nivel respirator. „Poate fi însoţită de rinită, sinuzită, în cazuri grave de pneumonie, ulceraţii bucale şi podale, secreţie purulentă oculară şi nazală şi chiar artrită”, ne-a spus medicul veterinar. „Prezintă o incidenţă foarte mare, fiind asociată de multe ori cu herpesviroze sau alte afecţiuni bacteriene ale sistemului respirator, crescând astfel gravitatea”, a completat acesta. Afecţiunea evoluează şi se transmite precum gripa umană. În unele cazuri poate afecta chiar şi aparatul digestiv, secreţiile digestive fiind astfel un bun mediu de transmitere a virusului.

Se transmite foarte uşor
    Caliciviroza felină este mai des întâlnită în locurile unde există mai multe pisici, mai ales atunci când una dintre ele iese şi afară şi poate astfel purta virusul pe care îl transmite mai departe prin secreţii şi excreţii. Cele mai afectate sunt însă felinele ce au până în 10 săptămâni. Acestea pot face forme foarte grave ale acestei boli, iar viaţa le este astfel pusă în pericol.

Simptomele apar după trei zile
     Boala se declanşează rapid. „După venirea în contact cu virusul, cam în trei, patru zile apar şi semnele de boală, având un caracter evolutiv circa o săptămână, caz în care, dacă nu a apărut vreo complicaţie de tipul pneumoniei sau a suprainfecţiilor bacteriene localizate, începe perioada de convalescenţă, în urma căreia pisica poate deveni purtător latent al acestei boli”, ne-a mai spus specialistul. „Tratamentul este unul de susţinere, ce combate efectele bolii, prin administrarea de antibiotice, fluidifiante ale secreţiilor respiratorii, vitaminoterapie, medicaţie simptomatică, în general. De asemenea, i se administrează alimente moi, de bună calitate, cu toate că apetitul este depreciat în această perioadă”, a completat acesta.

Prevenirea se face numai prin vaccinare
Cum vă puteţi apăra pisicuţa în faţa acestei boli? Numai prin vaccin. Acesta trebuie făcut la 8, 10 săptămâni de viaţă. Totuşi, cu toate că vaccinarea protejează de manifestările severe ale bolii, animalul se poate totuşi infecta la un moment dat din cauza acestui virus, fără însă a suferi. Dacă aveţi întrebări legate despre diverse afecţiuni ale animalelor de companie favorite vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara, nr. 16 E, Bucureşti, la numărul de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru