Main menu

header

856 25 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Multă lume a auzit despre terapiile cu animale, dedicate scoaterii vârstnicilor din cămine din starea de letargie, câinii fiind vedetele acestor proceduri cu rezultate remarcabile. În Germania s-a recurs la un alt model - alpaca, un necuvântător cu totul special.

Se plimbă prin camere, privesc emisiuni tv

La Mana Wedell Tagesfliege, un cămin de îngrijire a vârstnicilor din Germania, rezidenții sunt îmbrățișați și se împrietenesc cu alpaca. Animalele sunt originare din Peru, sunt domesticite și locuiesc alături de rezidenți, în grădina căminului. Potrivit rezultatelor unui studiu Mayo Clinic, terapia asistată de animale poate reduce durerea, anxietatea, depresia și oboseala tuturor, de la copiii care au proceduri dentare până la persoanele aflate în instituții de îngrijire pe termen lung. Siguranța și salubritatea sunt în mod evident preocupări de prim rang, majoritatea locurilor care folosesc terapia cu animale de companie asigurându-se că exemplarele sunt curate, vaccinate, instruite și supuse controlului comportamentului. Relațiile dintre aceste necuvântătoare fermecătoare și persoanele de vârsta a treia din căminul german sunt atât de speciale, încât animalele intră în camere, se plimbă nestingherite pe coridoare, urcă și coboară cu liftul, privesc emisiuni la televizor și îi amuză pe vârstnici cu chipurile lor expresive.

Jucăușe și loiale

Ce recomandă o alpaca pentru companie? Animalul nu are doar un aspect plăcut, ci este de-a dreptul simpatic, iubitor și docil. Deși face destule pozne, acestea sunt inocente, asemănătoare cu cele ale unui copil. Necuvântător social, alpaca este prietenoasă, ușor de dresat și de manevrat și poate fi chiar purtată în lesă. De asemenea, este extrem de loială. Dacă la început poate fi ușor distant, perntru că se află într-un mediu necunoscut, înconjurat de fețe curioase, acest animal deosebit, considerat exotic până nu demult, își depășește rapid teama și, odată ce încrederea este stabilită, o alpaca poate fi loială ca un câine. Aceste animale se comportă minunat cu prietenii lor umani, cărora le permit să le mângâie, să le hrănească din mână sau să se joace cu ele.

Un exemplar de alpaca și unul de lama au fost duse recent la spitalele, mall-urile și școlile din Portland, SUA, pentru a împrăștia voie bună și îmbrățișări

De folos condamnaţilor cu afecţiuni mintale

856 25 2Persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală de la un spital din sudul Germaniei pot participa la îngrijirea unei mici turme de alpaca, această activitate fiind parte a terapiei. Personalul de la spitalul psihiatric Mainkofen, din Bavaria, afirmă că scopul este ca animalele, în general calme, să ajute pacienții să-și dezvolte abilitățile spre reintegrare socială. Deținuții incluși în program au sarcini zilnice, cum ar fi hrănirea animalelor sau curățarea spațiilor în care trăiesc. „Este distractiv să lucrezi cu aceste animale. Există ceva de făcut în fiecare zi. Îmi place foarte mult”, susține un condamnat, citat de france24.com, care adaugă că activitatea alături de acest simpatic necuvântător l-a ajutat să-și controleze accesele de furie - cu cât este deținutul mai calm, cu atât alpaca este mai liniștită. Programul este deschis tuturor pacienților din spital, dar este destinat în primul rând persoanelor acuzate de infracțiuni.