Main menu

header

844 24 2de Călin Popa şi Silviu Ghering

Branco și X-Lang sunt doi câini excepționali, care fac parte dintr-o echipă de elită. Împreună cu dresorii lor, aceste exemplare derulează o căutare cu totul inovatoare a dispozitivelor explozive artizanale lăsate în urmă, ca niște capcane teribile, de teroriștii ISIS.

Mii de dispozitive artizanale depistate

Cu patru ani în urmă, forțele irakiene au reușit să ia în stăpânire ultimul bastion pe care temuta organizație ISIS îl lăsase în urmă - orașul Tal Afar. Dar un alt „război” începea: cel cu sistemele explozibile artizanale cu care teroriștii împinși peste granițe au împânzit orașele, satele și spațiile rurale din această zonă din Sinjar. Sarcina de a le depista și de a curăța regiunea a fost mult timp foarte departe de a fi terminată, dar ritmul s-a accelerat în ultima perioadă, după apariția echipei de câini tip sniffer, Branco și X-Lang. Câinii specializați în detectarea minelor nu sunt ceva nou - britanicii de la Mines Advisory Group lucrează în nordul Irakului de trei decenii. Dar între iunie 2020 și iunie 2021, noua echipă a descoperit 3.540 de mine terestre și resturi explozive, inclusiv 670 de mine artizanale și alte 148 de dispozitive improvizate.

Antrenați pentru o gamă largă de mirosuri

844 24 3În timp ce majoritatea exemplarelor canine antrenate pentru a depista explozibili sunt familiarizate cu mirosul de TNT, „superdetectorii” Branco și X-Lang au fost pregătiți în cadrul unor programe speciale, în Bosnia-Herțegovina, pentru depistarea dispozitivelor artizanale, care implică metal, cauciuc sau baterii. Aceasta este cheia succesului în cazul în care explozivii sunt improvizați din tot felul de articole de uz casnic, cum ar fi vase și fierbătoare, prevăzute cu detonatoare. Antrenarea câinilor pentru a se concentra pe o gamă mult mai largă de mirosuri permite o extindere a șanselor de a fi detectate anomaliile de sub suprafața terestră. Noua echipă de câini lucrează în prezent lângă Tal Afar, spațiu care a fost folosit ca un câmp de mine de luptătorii ISIS la retragerea din 2017. În timp ce oamenii echipați cu detectoare parcurg cu atenție un coridor minat cunoscut, câinii explorează de-a lungul zonelor pe ambele părți.

„Relația dintre mine și câinele meu nu este cea dintre un om și un animal. X-Lang este prietenul meu drag. Dacă aș putea să-l duc acasă la sfârșit de săptămână sau să locuiesc cu el, aș face-o“ Vian Khaider Khalaf, dresor

Acoperă o suprafaţă imensă

Este imposibil de estimat câtă muniție neexplodată există în Irak - una dintre cele mai minate țări din lume, potrivit unor estimări citate de „The Guardian”. Există puține informații despre locul în care au fost depuse minele în ultimii 40 de ani, de la războiul Iran-Irak din anii 1980, până la atacurile lui Saddam Hussein asupra propriilor săi oameni, Războiul din Golf și, în cele din urmă, ISIS. Se estimează că doar în Irakul federal există aproximativ 3.000 de kilometri pătrați de teren minat și 8,5 milioane de oameni trăiesc în imediata apropiere a acestor potențiale capcane mortale. Câinii de elită încep să lucreze la ora 5:00, astfel încât să poată termina înainte ca temperatura să devină prea ridicată. Beneficiul uriaș pe care îl aduc aceste exemplare excepționale este că pot acoperi o suprafață imensă mult mai rapid decât oamenii - aproximativ 1.500 de metri pătrați pe zi.