Main menu

header

830 24 1de Călin Popa şi Claudia Mîţoi

Broscuţele ţestoase pot fi animale de companie foarte plăcute. Așa lente cum le-a creat natura, sunt teribil de receptive, își pot chiar recunoaște stăpânul, sunt drăgălaşe şi fascinante. Înainte de a cumpăra o broscuţă ţestoasă ca animal de companie, este foarte important să ştiți că aceste animale au o serie de nevoi mai speciale.

Decenii alături de familie

830 24 2dAdoptarea unei broscuţe ţestoase ca animal de companie poate însemna un angajament de lungă durată, întrucât aceste animale sunt longevive în captivitate. Odată create condițiile pentru ca broscuța să se mențină sănătoasă și fericită, aceasta poate rămâne alături de familie decenii la rând. Așadar, dacă sunteți fascinați de exotismul unei asemenea achiziții și vă doriți un animal de companie care să răspândească în jur mult calm și senzația că nu se face gaură în cer pentru toate nimicurile, trebuie să țineți cont de nevoile de hrănire, habitat și confort care să vă mențină prietenul în cea mai bună formă.

Acvariu confortabil, curat și ventilat

830 24 3În primul rând, trebuie să ştiți ce specie de broască ţestoasă ați achiziţionat, pentru că nevoile pot fi diferite. Cel mai des întâlnite broaşte ţestoase din magazinele de specialitate sunt cele de apă şi dintre acestea, cea mai comună este cea europeană. Acvariul este spaţiul unde îşi petrecere majoritatea timpului. Este bine să țineți cont ca acesta să aibă în primul rând o dimensiune potrivită, așa încât să rămână generos inclusiv pentru când broscuța va crește și, odată cu ea, accesoriile. De asemenea, spațiul trebuie să fie suficient de larg încât să lase animăluțul să înoate lejer, să facă mișcare și, de asemenea, să fie prevăzut cu o insulă pe care broscuța să se poată odihni. Acvariul trebuie poziționat într-un spațiu liniştit, departe de aparatura electronică ce reprezintă o sursă de vibraţii și care poate crea un mare disconfort pentru delicata creatură. În general, micile ţestoase trebuie ţinute în apă de adâncime moderată, astfel încât să poată ajunge uşor la suprafaţă. În plus, este necesar să încălziţi apa şi să o schimbaţi zilnic sau la două-trei zile, dacă există un filtru. Când temperatura din cameră este mai scăzută, experții recomandă acoperirea parțială a acvariului, dar acordând atenție condensului, întrucât lipsa unei ventilaţii corespunzătoare este nocivă pentru ţestoasă.

Pietre și căsuțe, pentru distracție

830 24 4„Casa” broscuței țestoase trebuie să aibă elemente de confort care încep cu filtrul de apă, ce va ajuta la menţinerea curăţeniei şi, implicit, un mediu sănătos pentru animăluț. Trebuie menționat faptul că apa murdară este una dintre principalele cauze ale apariţiei conjunctivitei şi infecţiilor bacteriene la broasca ţestoasă. Exemplarele cu conjunctivită au pleoapele umflate, ţin ochii închişi şi de foarte multe ori mor, pentru că nu văd să consume hrana. Puteți folosi pentru acvariu apă călduţă de la chiuvetă, dar, pentru a vă asigura că acesta este un mediu adecvat, adăugați soluţii speciale, care reduc clorul şi metalele grele. De asemenea, este recomandat să instalați o lampă cu ultraviolete, care le va ajuta pe broscuţele ţestoase să sintetizeze vitamina D. Când temperatura de afară permite, puteţi să scoateţi animăluțul la Soare, din când în când și nu pentru foarte mult timp. De asemenea, apa şi aerul din acvariu trebuie să atingă o temperatură de 29-30 de grade Celsius, aceste condiţii termice prelungind viaţa micilor ţestoase. În general, o lampă incandescentă plasată deasupra acvariului va menţine ridicată şi temperatura apei, mai ales dacă există şi o piatră în interior. Pentru a menţine aceste condiţii de mediu, puteți utiliza un termometru de acvariu, ce poate fi procurat din magazinele de specialitate. La capitolul confort, puteți așeza pe fundul acvariului mai multe tipuri de pietre mici, pentru ca broscuța să poată săpa printre ele. Iar pentru nevoia lor de intimitate, le puteți amplasa în acvariu și căsuțe.

Meniu diversificat, în cantitate moderată

830 24 5Alimentaţia broscuţelor ţestoase nu este foarte complexă, dar trebuie să țineți seama de câteva lucruri. În primul rând, deși sunt carnivore, aceste animale pot consuma şi vegetale, în cantităţi mici, cum sunt salata sau fructele. Cel mai recomandat este să căutați în magazinele de specialitate meniuri complexe, pe bază de creveţi, inimă de vită, combinații de spirulină şi pește, așadar un meniu cât mai diversificat, care se va reflecta rapid în felul în care crește și prosperă broscuța. De asemenea, este nevoie să-i asigurați exoticului animal de companie un supliment de calciu, mai ales în primii ani de viaţă, când este în creştere. În același timp, și ritmul de hrănire este important, întrucât specialiștii recomandă ca broscuța să fie hrănită o dată sau de maximum două ori pe zi, ulterior o dată la două zile. Nu în ultimul rând, trebuie acordată atenție cantității de hrană care i se oferă animăluțului, pentru că o creștere necontrolată în greutate poate duce la deformarea carapacei. În același timp, tot ceea ce rămâne neconsumat se va descompune, va deteriora calitatea apei şi, în lipsa filtrului, va deveni un mediu toxic. Puteți lăsa alimentele pentru broscuță să plutească pe apă, de unde animăluțul le va pescui după poftă.

Hibernare cu măsură

830 24 6În captivitate, fenomenul hibernării se întâlnește relativ rar, mai ales datorită temperaturii ambientale ridicate, dar hibernarea este o perioadă fiziologică indicată în viaţa broaştelor ţestoase. Deşi ele ar putea hiberna câteva luni pe an, ar fi indicat să le lăsați să „se odihnească” între patru și maximum șase săptămâni. În acest răstimp, broaştele îşi reduc activitatea, stau nemişcate, nu se mai hrănesc, consumându-şi rezervele proprii. Totuși, procesul trebuie urmărit cu atenție, întrucât hibernarea poate fi periculoasă pentru exemplarele foarte mici, care nu au rezerve corporale care să le ajute să facă faţă acestei treceri.

Asigurați-vă că aveți mâinile curate atunci când vă jucați cu broasca țestoasă, astfel încât animalul de companie să fie ferit de contactul cu diverşi microbi

Sănătate prin prevenţie

În libertate, puii de ţestoase au o speranţă de viaţă foarte mică. Deși în captivitate aceasta creşte semnificativ, nu vă aşteptaţi ca toate exemplarele să supravieţuiască. În cazul unei afecţiuni, este foarte dificil să trataţi o ţestoasă mică, deoarece, de obicei, boala progresează repede şi animalul moare înainte de a se putea lua vreo măsură. De aceea, este indicat să acordați atenție evoluției broscuței și să preveniți instalarea anumitor afecțiuni. În magazinele de specialitate se găsesc soluţii speciale pentru întreţinerea carapacei şi a ochilor.