Main menu

header

798 24 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Considerați unele dintre cele mai delicate ființe ale lumii naturale, fluturii nu încetează să uimească prin anumite însușiri biologice care îi vădesc perfect adaptați pentru a se proteja de intemperii cu potențial fatal.

Rețea de denivelări și strat cerat

Aripile fluturilor sunt percepute ca niște structuri de o finețe remarcabilă, nenumărate metafore ale lumii artistice legând aceste aripi de simbolul delicateții supreme. Dar o cercetare de ultimă oră a pus în evidență faptul că, în realitate, aripile fluturilor sunt departe de ideea de fragilitate. Chiar dimpotrivă; aceste imagini ale suavității pline de grație și culoare sunt „armate” împotriva intemperiilor. Potrivit experților de la Universitatea Cornell, din SUA, atunci când picăturile grele de ploaie cad pe fragilele aripi de fluture, acestea „scot la înaintare” imediat o rețea de denivelări și produc un strat cerat care ferește insecta de daunele pe care le pot produce precipitațiile abundente din zona tropicală. „Acesta este primul studiu prin care se poate înțelege felul în care picăturile de ploaie au sau nu efect pe aceste suprafețe sensibile”, punctează expertul Sunghwan Jung.

Impact similar „unei bile de popice care cade din cer”

798 24 3Încercând să explice daunele potențiale pe care le pot produce precipitațiile asupra insectelor de mici dimensiuni, dar și formulele de adaptare și de apărare pe care natura le-a pus la dispoziția fluturilor, Jung a menționat faptul că ploaia poate cădea în cantitate de zece metri pe secundă, iar impactul asupra fluturelui este asemănător „unei bile de popice care cade din cer asupra unui om”. „A fi lovit de o astfel de ploaie poate fi cel mai devastator eveniment pentru o creatură de mici dimensiuni”, detaliază expertul american. În aceste condiții, evoluția le-a pus la dispoziție fluturilor acele mijloace naturale cu ajutorul cărora să atenueze la minimum efectele ploii, să-și poată menține temperatura corpului și mai ales să evite îngreunarea aripilor cu apă, care i-ar împiedica să zboare și implicit să se hrănească și să se împerecheze.

Feresc de hipotermie

În timp ce pentru un om ploaia poate fi doar o sâcâială, pentru fluturi aceasta poate însemna sfârșitul lumii. Studiind atent reacția naturală a fluturilor la precipitații, experții americani au depistat faptul că aripile frumoaselor creaturi pot oferi protecție împotriva agresiunilor mecanice, ferind insecta și de hipotermie. Pe lângă fascinanta descoperire în sine, experții atrag atenția că acest gen de reacții naturale pot fi utilizate pentru produse de folos oamenilor. Translația dinspre însușirile animalelor spre folosința oamenilor nu este ceva nou; de la necuvântătoare, oamenii au învățat știința zborului cu avionul, inclusiv eleroanele de pe aripile aeronavelor, au inventat sonarele, mijloace de detectare a luminii ultraviolete, panourile solare, izolarea fonică, busola, GPS-ul și chiar clonarea.

„Prin aceste structuri naturale dispuse în straturi, denivelările și ceara, micile organisme au la dispoziție o excelentă suprafață protectoare“ Sunghwan Jung, Universitatea Cornell