Main menu

header

736 27 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Apropierea sezonului cald este semn pentru proprietarii de animale de companie că trebuie să fie mult mai atenți la felul în care prietenii necuvântători sunt afectați de temperaturile ridicate. Îi puteți ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă cu câteva reguli simple, explicate de specialiști.

Pepene roșu pentru câini

736 27 3Câinii suferă foarte tare de căldură dacă nu sunt la adăpost și foarte bine hidratați. Pentru a vă menține în formă iubitul animal de companie, experta Judy Morgan recomandă pepene roșu fără sâmburi și castraveți: „Aceste două alimente vor fi consumate de câinele dumneavoastră fără prea multe mofturi. Pline de vitamine și răcorind corpul din interior spre exterior, sunt ideale în meniul de vară al patrupedului”. Un alt produs recomandat în sezonul cald pentru răcorirea eficientă a câinilor este iaurtul. „Pe lângă hidratare, acesta conferă și protecție gastrointestinală și în fața infecțiilor fungice, fiind, în același timp, și o sursă excelentă de calciu, de care oasele câinilor, în special atunci când este vorba despre rase de talie mare, au atâta nevoie”, detaliază dresorul Vikram Johann.

Castraveți pentru pisici

736 27 4Pisicile sunt faimoase pentru faptul că beau foarte puțină apă. În aceste condiții, cum se poate menține hidratarea pe timpul sezonului cald? Pentru a compensa faptul că nu beau apă, pisicile trebuie hrănite cu foarte mare atenție. Ceea ce le dăm să mănânce în 24 de ore trebuie să reprezinte 60% hrană umedă și 40% hrană uscată, recomandă specialiștii. De asemenea, în funcție de cât de pretențios este animalul în general, puteți încerca să-i dați fructe sau preparate mai ușoare, sub formă lichidă, din gama pregătită special pentru ele și care să le asigure nivelul optim de hidratare. Și castraveții pot fi o opțiune, întrucât conțin foarte multă apă și prețioasa vitamina K, dar trebuie acordată atenție cantității pe care o mănâncă pisica, întrucât prea mult castravete îi poate provoca diaree.

Spanac și lăptuci pentru porcușorii de Guineea

Dacă aveți acasă drăgălași porcușori de Guineea, trebuie să știți că și ei pot suferi de căldură pe timpul verii, așa că le veți asigura o stare mult mai bună dacă le veți suplimenta meniul cu câteva alimente cu efect benefic. „Toate legumele care conțin cât mai multă apă - spanacul, lăptucile, frunzele de coriandru, pătrunjelul, morcovii sau merele - sunt potrivite pentru porcușorii de Guineea. Sunt sărace în carbohidrați și în zahăr, dar, în schimb, pline de micronutrienți esențiali și antioxidanți. Înainte de a hrăni animalul, puteți înmuia frunzele într-un bol cu apă cu gheață. Porcușorii se vor răcori mult mai repede”, detaliază veterinarul Agitesh Kumar.

Alimente de evitat

Pe perioada verii, când animalele, ca și oamenii, luptă cu temperaturile înalte, este bine să evitați să hrăniți câinele cu mâncare caldă și prea multe grăsimi. În cazul porcușorilor de Guineea, sunt de evitat bananele și, pe cât posibil, pâinea și alte alimente care conțin carbohidrați. De asemenea, ciocolata este total neindicată în meniul animalelor de companie în general, și al pisicilor în special, întrucât felinele pot dezvolta aritmii sau tremor al musculaturii.

Indiferent ce animal de companie aveți, în sezonul cald facilitați-i accesul la o cantitate mare de apă proaspătă și acordați atenție oricăror simptome de deshidratare