Main menu

header

722 22 3de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

În ultimul secol, omenirea a pierdut 97% din populația de tigri. Abia recent s-a anunțat că declinul accentuat a fost stopat, dar echilibrul speciei, care include și tigrul siberian, rămâne unul fragil.

Numărul felinelor rămâne periculos de mic

Populația de tigri siberieni a fost aproape 100 de ani în situație critică. Vânați în neștire, erau mai puțin de 30 de exemplare încă din 1930! În 2010, peste 70% dintre felinele ucise piereau din cauza braconierilor, care foloseau drumurile forestiere pentru a le vâna. Urmare a unor măsuri introduse de Guvernul rus, situația s-a ameliorat, dar nu este stabilizată. „Creșterea numărului tuturor tigrilor este încurajatoare, dar viitorul speciei și al tigrului siberian în particular este în continuare pe muchie de cuțit, iar numărul animalelor rămâne periculos de mic, chiar dacă a mai crescut”, avertizează Rebecca May, specialist în cadrul World Wildlife Fund.

Măsuri de protecție cu rezultate vizibile

În 2010 mai existau circa 3.200 de tigri în sălbăticie. Declinul numeric dura de decenii și oamenii erau pe cale să piardă definitiv această specie din habitatul natural. Grație unor măsuri simple, de introducere a unor patrule care să combată braconajul și de protejare a habitatului acestor superbe feline, s-a reușit ca în prezent să se înregistreze 3.900 de exemplare, ceea ce a scos specia, momentan, din „zona roșie” a riscului extincției apropiate. Dintre aceștia, circa 500 sunt tigri siberieni.

Între 2006 și 2014, habitatul natural al tigrilor a mai scăzut cu încă 40%