Main menu

header

714 24 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Anul 2019 ar putea consemna apariția pe pistele de curse a unor supercai, modificați genetic astfel încât să fie mai rapizi, mai puternici și mai rezistenți.

Exemplare mai bune într-un timp mai scurt

Experții de la o crescătorie de cai din Buenos Aires s-au concentrat pe modificarea unei gene care limitează creșterea musculaturii cabalinelor. Prin această operațiune, caii vor putea dezvolta o masă mus- culară semnificativ sporită. Teoretic, intervenția în acest proces ar putea duce la capacitatea cailor de curse de a alerga mult mai repede pentru mai mult timp. Modificarea respectivă a generat deja embrioni viabili, care vor fi implantați unor iepe-surogat. „Această tehnologie aduce multe avantaje creșterii cailor. Este posibil să obținem exemplare mult mai bune într-un timp mai scurt. Provocarea următoare este, pe de o parte, aceea de a exporta acest procedeu, iar pe de altă parte de a dezvolta acest avans tehnologic astfel încât să poată fi adaptat și altor animale, pentru a folosi unor scopuri multiple”, punctează Daniel Sammartino, fondator al laboratorului „Kheiron Biotech”, care a realizat embrionii.

Performanța clonei, diferită de a originalului

Legislația internațională în materie permite în prezent participarea unor astfel de cai la competiții, inclusiv la Olimpiade. Modificarea genetică a animalelor este percepută ca o cale de a obține aceleași rezultate ca în cazul reproducerii tradiționale, dar într-un timp mult mai scurt. Procedura a fost utilizată în cazul cailor de curse de circa 15 ani, acest tip de clonare devenind tot mai extins de la premiera din 2003. Dar abia în 2017 Federația Internațională a Sporturilor Ecvestre a ridicat interdicția utilizării cailor clonați în competiții. „Performanța unui cal clonat nu o poate egala pe aceea a calului original din foarte multe motive, inclusiv mediul uterin, nutriția sau înțelegerea antrenamentelor”, explica atunci Shannon Gibbons, purtătorul de cuvânt al organismului internațional. Totuși, în 2017, șase cai clonați din același exemplar au câștigat cursele din Argentina.

„Supercaii care vor intra în cursele anilor viitori vor fi capabili să sară peste obstacole mai înalte cu mai multă ușurință decât exmplarele obișnuite“ Daniel Sammartino, fondator „Kheiron Biotech”