Main menu

header

714 24 1de Călin Popa

Anumite chimicale utilizate în mai toate casele afectează grav, la nivel endocrin, pisicile de companie.

Afectează grav exemplarele în vârstă

Un studiu recent, realizat de cercetătorii Agenției californiene pentru Protecția Mediului, a relevat că unele substanțe aflate în componența multor produse pentru întreținerea casei afectează grav sănătatea pisicilor domestice, mai ales a celor în vârstă. Substanțele în cauză fac parte dintr-o categorie numită PFAS, conținând polyfluoroalkyl - altfel spus, au fluorine în exces. Astfel de „cosmetice” de gospodărie se găsesc la tot pasul, de la spray-urile pentru mobilă la detergenții de podea. Concluzia studiului este că expunerea pisicilor la aceste substanțe le afectează grav și, deseori, iremediabil. Efectele sunt cu atât mai drastice cu cât pisicile expuse la astfel de substanțe sunt mai în vârstă.

Degradare a sistemului endocrin

O problemă care agravează situația este aceea că aceste substanțe nocive au tendința de a se acumula în crăpăturile podelelor, printre țevi sau calorifere. „Laboratorul nostru a cercetat legătura dintre PFAS și degadarea sistemu- lui endocrin al animalelor de companie de ani buni. Raportul este unul preliminar, însă vom iniția o cercetare pe scară largă în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât s-a dovedit că pisicile detectează aceste PFAS cu o acuratețe deosebită”, spune doctorul Miaomiao Wang.

Și animalele sălbatice sunt expuse

Şi animalele sălbatice sunt afectate de PFAS, mai ales dacă reziduurile produselor de gospodărie sunt aruncate la întâmplare, în păduri sau pe lângă râuri. Un raport dat publicității relevă faptul că urme de astfel de PFAS s-au găsit și în organismele unor delfini morți. În cazul lor, este vorba tot despre substanțe care afectează sistemul endocrin, dar numite ftalați. Ftalații sunt utilizați pe scară largă la fabricarea sticlelor de tip PET. Oamenii de știință mai trag un semnal de alarmă: aceste substanțe care afectează puternic sistemul endocrin se află peste tot în jurul nostru, de la detergenți la jucării. Din nefericire, încă nu există studii care să vorbească despre efectele acestora la om, dar se știe că expunerea îndelungată la PFAS poate declanșa ADHD și limitează funcțiile esențiale ale tiroidei.

şi Adrian Barna