Main menu

header

713 24 1de Laura Zmaranda şi Florica Pintea

Suntem în plină iarnă. Cerul este încremenit, iar austeritatea a cuprins câmpurile înghețate. Parcă întreaga natură a căzut într-o hibernare profundă. Doar aparent. Pentru că printre ramurile dezgolite ale copacilor și tufelor, păsările cerului, cele sedentare, înfruntă vitregiile iernii. Temperaturile scăzute și diminuarea resurselor de hrană le obligă la un efort suplimentar pentru a supraviețui. Din fericire, aceasta este una dintre situațiile în care omului îi este permis să intervină în cursul firesc al naturii. Printre informările permanente pe care le face Societatea Ornitologică Română (SOR) se află și cele referitoare la ajutorul pe care îl puteţi oferi păsărilor pe timp de iarnă. Pe baza acestor informări, în rândurile următoare vă prezentăm tipul de hrană pe care îl puteți oferi, când să faceți asta și modelele de hrănitoare pe care le puteți amplasa.

La începutul primăverii, hrănitoarele nu mai trebuie alimentate

Potrivit SOR, în anotimpul rece, cea mai importantă activitate de protecție a păsărilor presupune amplasarea hrănitoarelor și aprovizionarea lor constantă cu hrană. Este important de precizat că acest lucru se face doar pe perioada iernii și că alimentarea hrănitorelor trebuie să se încheie, în funcție de condițiile meteorologice, la sfârșitul iernii - începutul primăverii, atunci când deja apar primele in- secte. Explicația este că perioada în care încep să apară resursele naturale de hrană coincide cu momentul în care păsările încep să cuibărească. În consecință, spun specialiștii SOR, dacă hrănitoarele vor fi în continuare alimentate, părinții o să-și hrănească puii cu semințele provenite de aici, și nu cu omizi sau alte insecte, așa cum este firesc să se întâmple. Pentru că sistemul digestiv al puilor nu este complet dezvoltat pentru a avea capacitatea de digestie a semințelor, hrănirea lor cu altceva în afară de omizi și de insecte le poate periclita viața. Șansele lor de supraviețuire scad semnificativ dacă sunt hrăniți cu semințe înainte de a atinge o dezvoltare completă. În mod normal, hrănitoarele trebuie amplasate începând cu luna noiembrie și păstrate până în luna aprilie. Momentul optim pentru alimentarea hrănitoarelor este după-amiaza sau seara, astfel încât păsările flămânde să aibă resurse de hrană dimineața foarte devreme. Pentru a-și menține temperatura corporală atunci când sunt temperaturi scăzute, păsările consumă mai multă energie, de aceea este recomandat ca hrănirea lor să se facă în mod constant.

Alimentele procesate afectează sistemul digestiv al păsărilor

713 24 2Este foarte important să fie demontat mitul potrivit căruia puteţi hrăni păsările cu orice tip de hrană. De fapt, meniul pe care ar trebui să îl puneţi la dispoziția păsărilor ar trebui să imite foarte bine regimul alimentar natural. Astfel, se recomandă hrănirea păsărilor cu semințe uleioase precum semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de in și de cânepă, miez de nuci, miez de alune. Meniul poate fi completat cu hrană vegetală precum legume fierte sau fructe (mere, pere etc.) și chiar grăsime animală precum osânză sau slănină crudă care pot fi suspendate în copaci. Pentru pițigoi puteți pregăti un adevărat festin prin prepararea unor bile de untură cu semințe uleioase puse într-o plasă și suspendate în copaci. Este absolut necesar de precizat că semințele și slănina trebuie să fie crude. Nu este indicată sub nicio formă hrănirea păsărilor cu semințe/slănină sărată, prăjită, condimentată. Pe lista produselor interzise se află și alimentele procesate precum pâinea, pastele și orezul, dar și cerealele (grâu, orz, ovăz, tărâță, porumb). Dacă vă plimbați în parc iarna și v-ați propus să hrăniți rațele și lebedele, este important să știți că acestea consumă predominant plante acvatice și ocazional hrană de origine animală. Așa că pe lista alimentelor pe care le puteți oferi sunt salata verde și varza tocată, grăunțele de porumb sau de grâu, merele tocate și râmele. Chiar dacă există tentația de a le hrăni cu hrană aflată mai la îndemână precum produse de panificație sau alte alimente procesate (chipsuri, pufuleți etc.), trebuie să știți că acestea nu au valoare nutritivă și le pot afecta foarte grav sistemul digestiv.

Modele de hrănitoare și locuri recomandate pentru amplasare

713 24 3În ceea ce privește tipul hrănitoarelor pe care le puteți amplasa, există câteva modele care asigură condiții pentru păstrarea în formă optimă a hranei. Vom începe însă cu cea mai simplă modalitate de a hrăni păsările, și anume împrăștierea hranei direct pe sol. Deși este cea mai simplă variantă, are și dezavantaje prin faptul că păsările devin vulnerabile în fața pisicilor. De aceea este recomandat ca să găsiți un loc mai puțin frecventat de oameni și ferit de zăpadă, eventual sub copaci sau tufișuri. Ornitologii spun că o astfel de hrănitoare va fi vizitată de un număr mare de specii, indiferent de dimensiunea ei, iar noaptea va oferi resurse de hrană pentru micile mamifere, și implicit pentru speciile de bufnițe, care le vor vâna. Hrănitoarea de tip căsuță poate fi amplasată în spații deschise cu vegetație mai înaltă prin preajmă. Aceasta are toate cele patru laturi deschise și este fixată în sol cu ajutorul unui par. Tot din categoria aceasta face parte și hrănitoarea tip căsuță cu o latură acoperită care se suspendă de trunchiul copacilor. Hrănitoarele pot fi realizate din materiale noi sau reciclate. Un alt fel de hrănitoare recomandat este cea cu cel puțin un perete format din plasă de sârmă (este important ca orificiile plasei să împiedice curgerea semințelor din hrănitoare). Pentru cei care locuiesc în apartamente, cea mai potrivită hrănitoare este cea tip tavă, pentru că poate fi amplasată pe pervaz fără să existe riscul ca semințele să cadă.

Atenţie! Este primordial să vă asigurați că pisicile nu au acces la hrănitoare (în acest sens puteți împrejmui suportul hrănitoarei cu o tablă) și că păsările au un refugiu natural lângă hrănitori. Este de preferat ca la 3-4 metri de hrănitoare să existe o tufă sau un copac în care păsările să se refugieze atunci când este nevoie.

Datorită cojii sale lignificate care îi conferă rezistență și durabilitate, dovleacul ornamental poate fi transformat în hrănitoare. De altfel, orice recipient se poate transforma în hrănitoare improvizate. Păsările vor aprecia!

Investiţi în natură!

Dacă nu aveți timp sau vă lipsesc resursele necesare pentru a realiza o hrănitoare pentru păsări, trebuie să știți că Societatea Ornitologică Română a creat pe site-ul organizației un magazin online dedicat iubitorilor de păsări. Puteți găsi acolo inclusiv modele de hrănitoare. Și cel mai important lucru este că, prin orice cumpărătură făcută din magazinul SOR, realizaţi practic o investiție în protecția naturii. Din banii realizați din vânzări se achită costurile furnizorului de produse și se plătesc taxele aferente, iar profitul este investit în acțiuni de conservare.