Main menu

header

708 24 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Adevărate monumente ale naturii, animalele campioane ale longevității au povești impresionante, dintre care unele se întind peste durata unui secol.

Papagalul care suduie naziști are 119 ani

Charlie este un papagal născut în 1899. Are, așadar, 119 ani și este proprietatea lui Peter Oram, care a achiziționat pasărea în 1965. La un moment dat, stăpânul său a fost nevoit să-l ascundă în casă, pentru că Charlie înjura în gura mare și în termeni teribili regimul nazist. Se spune despre el că ar fi învățat expresiile pe vremea când era pasărea celebrului premier britanic Winston Churchill, care îl deținea în 1937. Deși familia fostului demnitar a negat că aceasta ar fi pasărea care i-a aparținut cândva, povestea a rămas.

Homarul cu peste un secol de existență a fost mascotă de local

708 24 3Are 140 de ani documentați și este cel mai vârstnic homar în viață. Se numește George, a fost prins în largul coastelor Canadei și a stat mulți ani la New York. În loc să ajungă într-o oală cu apă fiartă, a devenit atracția copiilor care își însoțeau părinții la masă la restaurant și mascota localului „City Crab and Seafood”. La intervenția PETA, George a fost redat largului mării. La fel s-a întâmplat și cu Louie, homarul care avea 132 de ani și a fost vedeta acvariului din New York timp de 20 de ani, până să fie eliberat.

Aligatorul Muja, singurul supraviețuitor al bombardamentelor din Serbia

708 24 4Într-o grădină zoologică din Serbia trăiește un aligator care are cel puțin 80 de ani. Era adult în 1937, când a sosit în capitala țării, Belgrad, din Germania. Se numește Muja, a văzut cel de-Al Doilea Război Mondial „live”, fiind singurul supravie- țuitor din grădina zoologică al bombardamentelor din 1941 și 1944. A trecut cu bine și peste criza din Balcani, din anii 1990, și a fost în stare de sănătate bună per ansamblu, cu excepția unei amputări suferite la o labă care s-a cangrenat. Muja l-a depășit ca longevitate pe Cabulitis, aligatorul care a decedat la Grădina Zoologică din Riga, Letonia, în 2007, în vârstă de 75 de ani.

Broasca țestoasă Jonathan trăiește în locuința guvernatorului

708 24 5În timp ce speranța medie de viață pentru broaștele țestoase este de 150 de ani, Jonathan a bătut recordul: are 186 de ani și trăiește liniștit în Insula Sfânta Elena, din Atlanticul de Sud. A fost adus aici în 1882, fotografiat în premieră în 1902 și își duce zilele în locuința guvernatorului. În speranța că superbul exemplar se va înmulți, o altă broască țestoasă a fost adusă să-i țină companie, dar s-a demonstrat ulterior că era vorba tot despre un mascul.

Albatrosul care depune un ou în fiecare sezon

708 24 6Wisdom este cea mai bătrână pasăre sălbatică ce încă mai trăiește pe Terra. În 2002 era găsită cu o marcă din 1956, când ar fi avut circa 6 ani. În condițiile în care vârsta medie a unui albatros este de 50 de ani, pasărea deține un adevărat record. În fiecare sezon de împerechere depune un ou, ceea ce este o altă excepție, întrucât albatroșii nu se comportă în acest fel de regulă. Una dintre explicații ar fi chiar longevitatea lui Wisdom: întrucât albatroșii sunt monogami, pasărea probabil a „rămas văduvă” cel puțin o dată.

„Bunica” orcă a adoptat un pui orfan

708 24 7Științific poartă numele de J2, dar toți cei care îi cunosc povestea o numesc cu afecțiune „bunica” pe orca în vârstă de 107 ani care trăiește în largul coastelor Georgiei. Exemplarul nu a fost marcat niciodată, întrucât nu a fost nevoie; are un semn distinctiv pe una dintre aripioarele dorsale. Capturată în anii 1960 pentru înmulțirea în captivitate, era deja prea vârstnică pentru asta, așa că a fost redată libertății. Doar că instinctul nu a dispărut complet. În 2016 a fost surprinsă alături de un pui orfan, pe care l-a adoptat.

Liliacul care a îmbătrânit în sălbăticie

708 24 8Un liliac din Siberia este considerat cel mai în vârstă exemplar al speciei de pe planetă. A fost capturat pentru marcaj în 2005, când s-a descoperit o marcă anterioară, din 1964. Cel mai interesant aspect semnalat de specialiști este faptul că micul mamifer a ajuns la această vârstă remarcabilă în sălbăticie, ceea ce este o adevărată performanță.

Cu un diametru de 3,7 metri și o lungime de peste 2 metri, exemplarul de burete-de-mare din Hawaii este considerat a avea mai mult de 2.000 de ani de când se află în adâncuri