Main menu

header

697 24 3de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Pentru prima dată în Europa, în dotarea Poliției britanice au intrat două exemplare de câini antrenați special pentru a detecta pedofili, teroriști și infractori digitali.

Pentru prima dată în Europa

Tweed, un Spaniel în vârstă de 19 luni, și Rob, un Labrador cu o lună mai mare, au intrat în dotarea Poliției din Marea Britanie ca ajutoare prețioase în descoperirea pedofililor, a teroriștilor și a persoanelor care ascund dispozitive digitale. Este pentru prima dată când într-un stat european apar astfel de exemplare, până acum astfel de câini găsindu-se doar în SUA, notează „The Guardian”. Antrenate la Dorset, cele două patrupede au fost deja folosite pentru depistarea de carduri, hard-uri și stick-uri USB în mai multe locuri din țară. „Acești câini vor da Poliției o cale nouă de a lupta cu amenințarea teroristă, cu agresorii copiilor și cu infractorii digitali”, explică Jim Nye, reprezentant al forțelor de ordine.

Folosiți cu succes în peste 50 de misiuni

697 24 4În 2015, dresorul Graham Attwood a început cercetările pentru a descoperi dacă animale din Marea Britanie pot fi folosite în aceste scopuri și a lucrat îndeaproape cu colegi din Connecticut, care folosesc câini special dresați pentru a-i detecta pe cei care încearcă să transporte fraudulos dispozitive electronice cu baze de date. Deși majoritatea animalelor antrenate în acest scop sunt pui din pepiniera britanică, Tweed și Rob au fost aduși când deja aveau vârsta de peste 1 an. „I-am antrenat pe cei doi în timpul nostru liber, împreună cu ceilalți câini folosiți la operațiuni ale Poliției. Activitatea acestor câini este deja un succes și au fost folosiți în peste 50 de misiuni în toată Marea Britanie”, detaliază Attwood. La evaluarea finală au fost prezenți reprezentanți ai FBI, iar cele două patrupede au trecut testele cu brio.