Main menu

header

686 24 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

În clipa în care conservaționiștii din Kenya au zărit o pereche de girafe albe în sălbăticie, vestea a făcut înconjurul lumii. Aceste animale sunt aproape ca niște năluci.

„Erau atât de calme”

În ținutul kenyan Garissa au fost zărite două exemplare de girafe albe. „Erau atât de calme și nu păreau deloc deranjate de prezența noastră. Mama-girafă pendula înainte și înapoi, îndemnându-și puiul să se ascundă printre tufișuri”, povestesc martorii care au postat întâmplarea pe blogul organizației nonguvernamentale Hirola Conservation Pro- gramme, care se ocupă cu protejarea speciilor amenințate cu dispariția din această zonă.

Pe lista speciilor în pericol de extincție

686 24 2Numite și girafe reticulate, aceste animale suferă de o afecțiune genetică numită leucism, care împiedică pigmentarea celulelor pielii. Spre deosebire de albinism, animalele cu această afecțiune continuă să producă pigment închis, dar acesta se vede doar în culoarea ochilor. Potrivit experților, recenta apariție a fost cea de-a treia consemnată în istoria recentă, cu două anterioare înregistrate în 2016. Girafele reticulate se află pe lista speciilor aflate în pericol de extincție, estimându-se că se mai află în libertate circa 8.500 de exemplare în Somalia, sudul Etiopiei și nordul Kenyei.

În 2017 a fost zărit și imortalizat, în Suedia, un exemplar de elan alb complet, cu o formă parțială de leucism