Main menu

header

683 28 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

O nouă specie de elefanți, hibrizi rezultați din specia existentă și gene de mamuți, ar putea apărea în viitorul apropiat, grație unui proiect care urmărește să refacă populațiile de pachiderme printr-un exemplar fără colți, care să nu mai atragă braconierii.

Capabil să supraviețuiască în climat rece

683 28 2Cercetătorii de la Universitatea Harvard urmează să dea publicității în detaliu planul de a crea o nouă specie de pachiderme, un exemplar hibrid, rezultat din elefanții actuali și gene de mamuți, care să nu mai aibă colții atât de vânați, notează „Daily Mail”. Echipa a lucrat cu ADN prelevat de la mamuții dispăruți, păstrat în temperaturile foarte joase ale Arcticii, localizând 44 de gene care ar ajuta noua specie să supraviețuiască în condiții de climat rece, în contrast cu elefanții rămași în prezent pe Terra și care, după cum se știe, preferă zonele calde. Dacă noua specie pe cale de... apariție va avea capacitatea de a rezista în climă mai aspră și, mai mult, va fi lipsită de celebrii „fildeși”, ar putea avea șanse mai mari de supraviețuire, întrucât nu ar mai tenta braconierii care decimează acum populațiile de pachiderme.

De la zeci de milioane, la câteva sute de mii

Cele mai mari mamifere terestre, elefanții actuali, sunt minuni ale evoluției. Trompa care îi scoate în evidență are 100.000 de mușchi, urechile gigantice le folosesc pentru a se răcori, iar în societățile lor matriarhale există obiceiul de a fi jelite „rudele” decedate. Faimoșii lor colți de fildeș i-au făcut și remarcabili, dar le-au adus și pieirea. Cifrele dezastrului acestei specii sunt relevante: în anii 1800 existau circa 26 de milioane de exemplare doar în Africa. Astăzi, mai puțin de 500.000 de elefanți cutreieră savana. Iar în Asia mai trăiesc circa 50.000 de exemplare, majoritatea în India. În aceste condiții, aunțatul proiect al oamenilor de știință de la Harvard dă speranțe de revigorare a unei specii a cărei pierdere ar da peste cap ecosistemele.

Reactivarea genelor de mamut viabile în prezent

Specialiștii au lucrat peste 11 ani pentru a pune la punct un uter artificial care să poată face să apară un exemplar nou de o asemenea complexitate biologică. „Scopul meu nu este să readuc la viață mamuții, ci de a reactiva acele gene ale acestora care ar putea funcționa în prezent. Dacă vom reuși să ducem proiectul la bun sfârșit, exemplarul nu va fi doar un elefant hibrid rezistent la temperaturi scăzute, ci și un animal care nu va fi limitat de genele de mamut. Cea mai dificilă etapă este testarea acestor gene și, ca să nu interferăm cu procesul natural al reproducerii elefanților, vom face toate experimentele în condiții de laborator”, explică geneticianul George Church.

Elefanții sunt urmașii unei evoluții de 60 de milioane de ani, ultimii reprezentanți ai megaierbivorelor de pe Terra

Măcelăriţi pentru fildeş şi pământ

Declinul accelerat al elefanților a început odată cu era colonială și cu extinderea vânătorii cu arme de foc, continuând apoi pentru furnizarea de fildeș. Există experți care adaugă la aceste cauze și marea bătălie pentru pământ. În condițiile în care populația Africii crește, nevoia de spațiu este în continuă extindere, iar braconierii care măcelăresc pachidermele fac și o afacere bună cu fildeșul cerut de rețele infracționale care alimentează comerțul ilicit cu acest material, dar și înlătură animalele de pe terenurile pe care le vizează extinderea activităților umane, cu toate interesele sale. Cifrele susțin aceste afirmații: în 2050 se estimează că circa 63% din arealul elefan- ților africani va fi în posesia oamenilor.