Main menu

header

680 24 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

În ciuda dimensiunii lor, termitele construiesc cele mai impresionante structuri din regnul animal, turnuri de tone greutate şi până la zece metri înălţime, care pot ajunge la un diametru de 12 metri. De asemenea, termitele pot fora și 70 de metri în subteran.

Sagrada Familia, în... Australia

680 24 3Termitele, insecte de zece centimetri, sunt creaturi uimitoare. Reginele lor sunt de 30 de ori mai mari decât dimensiunea „soldaților” și a lucrătorilor, producând aproximativ 30 de ouă pe minut pentru a menține colonia în viață și suficient de numeroasă. Movilele enorme pe care le construiesc uimesc și prin dimensiuni, și prin funcționalitate, iar recent și printr-un aspect uluitor. Astfel, o imagine incredibilă a fost făcută publică de renumitul biolog Richard Dawkins, care arată cum termitele din Australia au edificat o structură ce seamănă izbitor cu Catedrala Sagrada Familia, celebrul monument al lui Gaudí, din Barcelona. Potrivit specialistului, este o construcție care funcționează ca un „sistem de aer condiționat” pentru structura subterană.

Stricăciune reparată cu turnuri

Imaginea uluitoarei movile care se găsește în nordul Australiei și care prezintă vârfuri ascuțite ce trimit cu gândul la un edificiu religios a făcut înconjurul lumii și obiectul unor dezbateri la care au luat parte specialiști care au opinat că un lucru neobișnuit a avut loc. „Culoarea mușuroiului atestă faptul că este vorba despre termitele magnetice care trăiesc în această parte a continentului. Dar în cazul acestei colonii s-a întâmplat, probabil, o stricăciune masivă intervenită asupra construcției, ceea ce a determinat termitele să repare în grabă, ridicând vârfurile respective”, arată Matt Shardlow, directorul unei organizații care se ocupă de viața sălbatică.

Echivalentul a patru Burj Khalifa puse una peste alta

680 24 4Fantasticele structuri ale termitelor sunt realizate dintr-un amestec de excremente, țărână și resturi de lemn, pe care insectele le transformă într-o substanță robustă, impermeabilă, de consistența cleiului. Au nevoie de acest tip de construcții pentru a asigura aerisirea coloniilor subterane, precum și a fermelor de ciuperci pe care le întrețin, notează BBC. Un studiu recent al Universității din Sydney a pus în evidență dimensiunea uimitoare, în raport cu construcțiile umane, ale acestor „castele”. „Dat fiind faptul că o termită are trei milimetri înălțime, aceste movile sunt echivalentul a patru clădiri Burj Khalifa puse una peste alta”, detaliază specialistul Nathan Lo.

„Arhitecți” de top

Biologul american Scott Turner, profesor la Universitatea din New York, a studiat peste 25 de ani comportamentul termitelor, pentru a observa modalitatea prin care aceste insecte uimitoare ajung la performanțe de „arhitecți” de top. În condițiile în care termitele dintr-o colonie medie cântăresc, toate, circa 15 kilograme, specialistul a constatat că acestea dislocă într-un an aproximativ 250 de kilograme de pământ și câteva tone de apă pentru edificiile lor ce se ridică la câţiva metri deasupra solului. În condițiile în care o ploaie mai serioasă le poate strica foarte mult din mușuroi, demolând chiar și o treime din acesta, termitele studiate de Turner s-au dovedit capabile să acționeze ca la un semnal, cărând încontinuu pământ de fiecare dată când a apărut cea mai mică stricăciune. Între timp, una dintre insecte alertează toată colonia, agitația atrage mai multe termite, care cară cele necesare, astfel că o gaură poate fi acoperită și într-o oră!

„Ca și oamenii, termitele își edifică un mediu care să le convină în loc să se adapteze la cel existent“ (BBC)

Ca un organism viu

Timp îndelungat s-a considerat că aceste „catedrale” ale termitelor sunt un fel de șeminee care reglează aerul cald. Dar Turner a descoperit că funcționează mai degrabă ca niște plămâni, „inspirând” și „expirând” prin pereți, care par impenetrabili, dar, de fapt, sunt foarte poroși. În interiorul structurii, o serie de „camere” de formă sferică sunt conectate cu pasaje ramificate care atenuează schimbările de presiune atmosferică din exterior și, de asemenea, ajută la ventilarea coloniei, arată nationalgeographic.com. Pentru a regla amestecul de gaze din interior și de a menține un mediu stabil pentru milioanele de ouă și de larve, termitele remodelează încontinuu edificiul, în acord cu condițiile exterioare. „Un mușuroi este aproape ca un organism viu, dinamic și întreținut în mod constant”, explică Turner.