Main menu

header

672 28 3de Roxana Istudor

Specialiștii care monitorizează populațiile de balene negre din Atlantic avertizează că specia a înregistrat în ultima perioadă reproducere zero.

Diferență „catastrofală” între mortalitate și fertilitate

Balena neagră din Atlanticul de Nord mai înregistrează, ca specie, câteva sute de exemplare. În rândul acestora nu a mai fost înregistrată nicio naștere în ultimul timp, ceea ce i-a determinat pe specialiști să estimeze că în următoarele două-trei decenii acest cetaceu ar putea deveni amintire, notează „The Guardian”. Declinul accentuat este pus pe seama diferenței „catastrofale” dintre mortalitate și fertilitate.

Femelele vor pieri până în 2020

În toată lumea mai există circa 400 de exemplare de balene negre. „La ritmul în care oamenii le ucid, cele 100 de femele care deja au încetat să se mai reproducă vor dispărea până în 2020, iar ulterior, în ritm rapid, întreaga specie, în orizontul anului 2040”, atrage atenția Mark Baumgartner, specialist în biologie marină la Institutul „Woods Hole Oceanographic”, din Massachusetts. Cauzele principale ale acestei situații sunt moartea cetaceelor prinse în plasele de pescuit și împuținarea hranei specifice în apele care se încălzesc la un nivel anormal.

Cercetările autorităților federale din SUA au evidențiat faptul că 82% din morțile premature înregistrate în rândul acestor balene sunt cauzate de plasele pentru pescuitul intensiv al homarilor