Main menu

header

663 24 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cei care și-au luat cândva un animal de companie știu că nu e de joacă decât la prima vedere. În rest este responsabilitate, atenție la alimentație, multă răbdare, întrucât animăluțul poate fi stresat sau plânge la nesfârșit lângă patul stăpânilor până ajunge acolo, apoi, pentru că e mic... urinează. Des. Pentru toată această perioadă complicată de adaptare la un nou cămin, unele companii - e drept, nu multe sau mari - acordă concediu plătit angajaților care și-au luat un animal de companie.

Zile plătite pentru adaptare

Mulți proprietari își dau seama că odată cu animalul de companie au adus acasă niște „copilași cu blăniță”, întrucât grija și preocuparea care li se acordă micilor necuvântătoare nu sunt cu mult mai prejos decât atenția constantă necesară bebelușilor. În toate cazurile, puii de animale aduși acasă pot fi stresați de faptul că au fost luați de lângă mamă și ceilalți pui, scheaună sau miaună mult, își fac nevoile pe unde apucă și au stomăcelul sensibil. În aceste condiții, adaptarea la noua situație nu este facilă nici pentru stăpâni, așa că există unele companii care acordă angajaților care-și iau un pui de animal zile de concediu plătit, pentru a face cât mai lejeră această tranziție, notează businessinsider.com.

„Pentru că sunt membri ai familiei”

Denumit „pawternity leave”, acest răgaz este acordat unui număr semnificativ de angajați, 5%, arată un studiu al Petplan. Astfel, cei de la Mars Petcare au deja o tradiție a acordării acestui tip de „time off”, oferind zece ore pentru adaptarea la noua situație și posibilitatea ca ulterior stăpânul să-și poată aduce la locul de muncă animalul. La rândul lor, cei de la Mparticle, o companie care furnizează baze de date, oferă două săptămâni de concediu plătit dacă un angajat adoptă un câine fără stăpân. „Acordăm concedii de maternitate și de paternitate, dar și câinii sunt membri ai unei familii, deci nu vrem să facem vreo discriminare doar pentru că nu sunt oameni”, explică Laurel Peppino, reprezentantul firmei.

„Pur și simplu iubim foarte mult câinii”

O companie de tehnologia informației din Manchester, BitSol Solutions, oferă angajaților o săptămână de concediu plătit dacă își aduc acasă un animal de companie. „Animalele sunt aidoma copiilor în ziua de azi. De ce n-ar avea angajații liber atunci când un animăluț vine în casa și în viața lor?”, argumentează patronul Greg Buchanan. La rândul lor, mai nou-intrați în lista acestui trend, cei de la BrewDog acordă o săptămână de concediu, tot plătit. „Pur și simplu iubim foarte mult câinii și vrem să fim cea mai bună companie pentru care poate lucra cineva”, punctează conducerea.

Răgaz de rămas-bun

O altă tendință vine să completeze tabloul preocupării unor patroni pentru schimbările pe care animalele de companie le aduc în viața angajaților lor. Astfel, tot mai multe firme acordă un răgaz, tot plătit, atunci când angajatului îi moare animalul de companie. Conștienți că acesta este un moment foarte delicat pentru orice stăpân, cei de la Kimpton Hotels & Restaurants, din San Francisco, oferă trei zile de repaus, Mars Inc, o zi liberă și o perioadă cu program flexibil, la fel companiile Vmware din California, asigurătorii Trupanion din Seattle sau Maxwell Health din Boston. Și canadienii de la Shoppers Drug Mart acordă zile libere angajaților care își pierd animalul de companie în același cuantum cu răgazul care se acordă dacă unui salariat îi decedează o rudă.