Main menu

header

653 24 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Un mânz care seamănă cu caii din unele desene animate a stârnit stupoare și mânie printre iubitorii de animale, precum și alarmă printre specialiștii veterinari, care avertizează că astfel de practici sunt o dovadă de cruzime la adresa necuvântătoarelor.

Prezumtive probleme de sănătate

Moda încrucişării raselor de animale pentru ca acestea să devină mai „frumoase” sau mai pe gustul unor mode trecătoare pe care le traversează gusturile oamenilor a atins și caii, notează „The Tele- graph”. Încrucişarea extremă a animalelor a afectat deja Bulldogul francez sau câinii din rasa Pug, care au frecvent probleme de sănătate. Mai nou, o fermă din SUA a arătat lumii întregi isprava de a fi realizat un cal cu un aspect straniu al capului. Producătorul a descris exemplarul ca fiind „cu un pas mai aproape de perfecţiune”, dar bietul animal seamănă mai degrabă cu variantele animate ale unor cai. În vârstă de 9 luni, exemplarul numit El Rey Magnum a stârnit o mare vizibilitate a fermei pe tot teritoriul SUA, dar și în restul lumii.

Deformările ar putea fi dezastruoase

653 24 2Experţii avertizează că animalul creat în acest fel de mâna omului și nu de natură ar putea întâmpina probleme respiratorii din cauza unui nas mult prea turtit. Expertul în cabaline Tim Greet, din cadrul Rossdales Veterinary Service, afirmă că, deşi caii pursânge arabi sunt cunoscuţi pentru trăsăturile „bombate’”, noul mânz „duce lucrurile la un nivel ridicol”. De asemenea, deformările ar putea fi dezastruoase. „Câinii, precum oamenii, pot respira şi pe gură, dar caii respiră doar prin nări. Pentru un astfel de mânz şi exerciţiile vor fi limitate”, atrage atenția Greet. La rândul său, Jonathan Pycock, expert în reproducţie cabalină şi preşedinte al British Equine Veterinary Association (BEVA), a afirmat că mânzul reprezintă o variantă radicală a ceea ce a fost normal. După cum a avertizat acesta, forma capului cu un nas turtit „nu are nicio funcţie”.

Cerințe specifice ale unui public-țintă

Reacțiile la vederea unui asemenea mânz deformat nu au întârziat. În timp ce unii l-au considerat „frumos”, alții au fost îngroziți, ca în fața unui mutant. „Să fie o inginerie? Nu. Este un cal adevărat și a rezultat dintr-o încrucișare extremă destinată să vină în întâmpinarea unor cerințe specifice ale unui public care preferă un anume tip de înfățișare. Unde se vor termina toate acestea? Este chiar atât de rău ca un cal să arate ca un cal și nu ca un desen animat?”, punctează Adele Waters, de la publicația „Veterinary Record”.

„Ca principiu general, orice tendință de a realiza încrucișări extreme care pot avea efecte adverse asupra funcționării normale a unui animal trebuie condamnată. Asta se aplică și formei capului dacă aceasta compromite capacitatea exemplarului de a respira normal“ Madeleine Campbell, specialist în reproducerea animalelor