Main menu

header

649 28 5de Roxana Istudor

Unele tipuri de maimuțe au deprins atât de bine folosirea pietrelor pe post de unelte, încât au acum acces pentru hrană la specii care până nu demult le erau inaccesibile și pe care ajung astfel să le pună în pericol.

Perfecționează rapid deschiderea scoicilor cu pietre

Utilizarea uneltelor poate deschide calea spre modalități noi, avansate de obținere a hranei. S-a văzut în cazul oamenilor, care au ajuns să pună în pericol numeroase specii. Este și cazul unor tipuri de maimuțe, care au descoperit metoda și o perfecționează rapid, notează „Daily Mail”. Macacii din Parcul Național Khao Sam Roi Yot, din Thailanda, de pildă, au modificat structura populațiilor de scoici prin folosirea pietrelor pe post de deschizătoare. „Se spune că practica aduce perfecțiunea. Cu cât mai mult faci un lucru, cu atât mai priceput devii”, explică specialista Lydia Luncz, de la Universitatea Oxford, care a realizat un studiu pe tema felului în care maimuțele modifică ecosistemul doar pentru că devin tot mai pricepute la a folosi unelte.

Progresul unora antrenează declinul altora

Experții au luat în calcul câte scoici sunt în zonă, de ce dimensiuni și de ce grad de dezvoltare. Arealul este locuit de macaci, iar echipa de specialiști a studiat, în paralel, și pietrele găsite în zonă. În mod surprinzător, s-a constatat că dimensiunile scoicilor s-au redus considerabil concomitent cu micșorarea pietrelor folosite la deschiderea lor. „Odată cu aceste schimbări, modalitățile folosite azi ar putea fi reinventate de generațiile viitoare. Putem face paralele interesante cu evoluția utilizării pietrelor de om, care a inventat metode, apoi le-a pierdut, pentru a le reinventa ulterior”, adaugă Luncz. Experții vor continua observațiile, dar trag un semnal de alarmă referitor la faptul că în timp ce utilizarea avansată a uneltelor aduce progresul unei specii, altele au în mod cert de suferit de pe urma acestui proces.