Main menu

header

648 24 4de Adrian Barna

Unul dintre eroii cei mai iubiți ai Mexicului este cățelușa Labrador pe nume Frida, care a salvat peste 52 de vieți după cutremurele care au devastat Mexicul în ultima perioadă.

A descoperit supraviețuitori

Parte a trupelor de Marină (SEMAR) care se ocupă cu operațiuni de căutare și de salvare în caz de dezastre, Labradorul Frida s-a evidențiat cu ocazia eforturilor de salvare din statul Oaxaca, după cutremurul de proporții care a zguduit zona. Purtând echipament special, animalul în vârstă de 7 ani a reușit să descopere sub dărâmături mai multe corpuri neînsuflețite, dar și persoane în viață, notează „The Guardian”. Apoi, imediat ce s-a produs seismul din Mexico City, care a cauzat moartea a cel puțin 250 de persoane, cățelușa a fost transferată imediat, alături de colegii săi umani, să caute supraviețuitori printre ruine.

Unele persoane cer să fie reprezentată pe bancnota de 500 de pesos

Eforturile animalului au însemnat salvarea a peste 52 de vieți, Frida devenind erou național și internațional. Popularitatea ei este atât de mare, încât sunt unele voci care cer să fie reprezentată pe bancnota de 500 de pesos, în locul pictorului mexican Diego Rivera. Performanțele patrupedului au fost recunoscute și la nivel prezidențial, Administrația președintelui Enrique Peña Nieto postând pe rețelele de socializare: „Ea este Frida. Aparține SEMAR și a contribuit la salvarea a 52 de vieți”. Atunci când nu caută supraviețuitori după dezastre, Frida se ocupă de instruirea noilor „recruți” canini cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani.