Main menu

header

646 28 3de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

După un nou președinte, Franța are și un nou „prim-câine”! Este vorba despre Nemo, un metis rezultat din încrucișarea raselor Labrador și Grifon, pe care cuplul prezidențial francez l-a adus la Palatul Élysée.

Nume inspirat de personajul lui Jules Verne

646 28 4Botezat inițial Marin, patrupedului i s-a schimbat repede numele în Nemo, și așa va fi chemat de acum înainte. Motivele sunt dintre cele mai interesante. În primul rând, Societatea pentru Protejarea Animalelor recomandă ca, în acest an, numele tuturor câinilor cu pedigree să înceapă cu litera N, a anunțat un oficial de la Palatul Élysée. Și, apoi, „președintele a făcut alegerea gândindu-se la căpitanul Nemo din romanul «20.000 de leghe sub mări», al lui Jules Verne, care este romanul său preferat. În plus, este vorba și despre o referință la orașul Amines, unde s-a născut președintele și unde a trăit o vreme și Jules Verne”, a explicat în continuare oficialul. Căpitanul Nemo este vestitul comandat al submarinului Nautilus, în nu mai puțin faimosul roman al lui Jules Verne. Potrivit președintelui Societății pentru Protejarea Animalelor din Franța, Natacha Harry, Emmanuel Macron și soția sa, Prima Doamnă a Franței, au petrecut mai bine de două ore la unul dintre adăposturile pentru animale înainte să aleagă cățelul. „Amândoi s-au îndrăgostit pe loc de Nemo, un câine tânăr, amestec între Labrador și Grifon”, a declarat Harry pentru „Le Parisien”.

Are responsabilități de gazdă oficială

646 28 5Descris drept „luminos, inteligent, jucăuș și simpatic”, Nemo a fost ales și pentru calitățile sale de bun amfitrion cu vizitatorii de la Palatul Élysée. În acest sens, Nemo a început deja să-și respecte îndatoririle. Macron a fost flancat de câinele său în momentul în care l-a întâmpinat pe preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, în luna august a acestui an. De asemenea, fiind extrem de prietenos, Nemo se poate juca în voie cu nepoții Primei Doamne a Franței, Brigitte Macron. Președintele a insistat să plătească 250 de euro pentru câine, făcând, astfel, un gest simbolic de sensibilizare a francezilor, pe care Emmanuel Macron îi încurajează astfel să nu-și abandoneze animalele, ba dimpotrivă, să adopte. Nemo îi urmează lui Philae, o femelă oferită în 2014 fostului președinte al Franței, François Hollande, de Federația Foștilor Militari Combatanți francezi din Montreal. Philae a părăsit reședința prezidențială alături de stăpânul său, în luna mai a acestui an, atunci când la conducerea țării a venit Emmanuel Macron. Este, de fapt, o tradiție ca președinții Franței să aducă la Palatul Élysée câini, cei mai mulți dintre ei tot din rasa Labrador.