Main menu

header

628 31 4de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Un studiu de dată recentă a pus în lumină similarități între căile de evoluție ale oamenilor și termitelor, notează „The Guardian”.

Din vârful arborilor, pe sol

O cercetare detaliată realizată la Universitatea din Sydney relevă în premieră că strămoșii termitelor din nordul Australiei au traversat vaste întinderi ale Oceanului, apoi au urmat un drum evolutiv similar cu al oamenilor, migrând din vârful arborilor pe sol. „Foarte puține s-au știut până în prezent despre termite, dar acest studiu schimbă lucrurile. Cele mai apropiate rude ale termitelor australiene de astăzi sunt cele care își fac cuiburi în arborii din Asia și America de Sud”, punctează profesorul Nathan Lo, unul dintre autorii lucrării.

Mușuroaie echivalente cu... Burj Khalifa

Impresionantele mușuroaie ale termitelor care se găsesc în nordul și vestul Australiei, dar nu doar acolo, sunt adevărate construcții-gigant: adăpostesc milioane de indivizi și, la scara de circa trei milimetri a unei termite, sunt edificate etajat și sunt echivalente cu cele mai înalte clădiri ale lumii, chiar cu celebrul turn Burj Khalifa din Dubai. Analiza ADN-ului termitelor a arătat că insectele care ridică mușuroaiele ce se pot vedea în prezent soseau aici cu aproape 20 de milioane de ani în urmă și au fost nevoite să se adapteze la teritoriul arid al Australiei; astfel au apărut construcțiile.

Confort și „dotări”

După cum se cunoaște, oamenii au urmat aproape aceeași cale evolutivă, migrând din arbori pe sol în ultimele câteva milioane de ani. Interesant este faptul că termitele nu doar manifestă similarități de evoluție, ci și capacitatea de a fi creaturi sociale, iar mușuroaiele lor sunt edificii de-a dreptul uluitoare: de pildă, cele ale termitelor din Nigeria sunt prevăzute cu ventilație internă, care asigură un climat constant, plăcut, au „creșe”, „grădini”, căi rapide de evacuare sau transport, asemănătoare șoselelor, chiar „pivnițe” sau „șeminee”, notează listverse.com.